Danskerne gør det i stor stil: Kan ende med enorme bøder og voldsomme skader

Af: Ida Hansson

|

04/12/2022

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
De seneste år har Toldstyrelsen beslaglagt omkring 1000 tons ulovligt fyrværkeri herhjemme, og meget af det bliver købt over nettet fra udenlandske hjemmesider.

Mest læste i dag

December er ikke kun jul og stille hygge indendørs med familien. Det er også årets store og eneste måned for lovligt at købe og affyre fyrværkeri.  

Selvom det først er tilladt at købe årets nytårskrudt fra den 15. december, så ser en del danskere stort på de regler og køber i stedet både ulovligt og farligt fyrværkeri hele året.  

Tal fra Toldstyrelsen viser nemlig, at der alene i årets første ni måneder er blevet beslaglagt over et halvt ton ulovligt fyrværkeri, der er blevet forsøgt ført ind i landet. Og her er det især i pakkeposten, at de mange kilo er beslaglagt. 

Det tal må dog formodes at stige yderligere, når vi nærmer os nytårsaften og en del danskere skalkøbe fyrværkeri til fejringen af det nye år.  

Men man bør tænke sig rigtig godt om, inden man eksempelvis køber fyrværkeri over nettet, siger Henrik Sagild, der er direktør for skade i Gjensidige.  

"Man skal se sig rigtig godt for, hvis man beslutter sig for at handle fyrværkeri over nettet. For selvom der findes autoriserede danske forhandlere, så er der desværre også en række udenlandske sider, der til forveksling ligner danske, og da det er ulovligt at købe fyrværkeri i udlandet, risikerer man enten at få en bøde eller stå med noget farligt fyrværkeri mellem hænderne," siger han i en pressemeddelelse.

Samtidig opfordrer han til, at man i den her tid tager sig en snak med sine børn omkring brugen af fyrværkeri samt reglerne og risikoen.  

"Selvom der er klare regler for salg af fyrværkeri til unge under 18 år, er det desværre nemt at omgå reglerne ved at købe det over nettet. Og derfor er det en god ide at tage en snak om både regler og risiko med sine børn, så ikke de ender med at stå med ulovligt og potentielt livsfarligt fyrværkeri mellem hænderne den kommende tide," siger Henrik Sagild.  

Husk de fem fyrværkeriråd 

  1. Brug altid beskyttelsesbriller 

  2. Brug kun godkendt og aldrig hjemmelavet eller ulovligt fyrværkeri 

  3. Hold aldrig tændt fyrværkeri i hånden 

  4. Hold sikkerhedsafstanden og læn dig ikke ind over fyrværkeriet 

  5. Gå aldrig tilbage til en fuser 

Mest læste

Derfor gik grevinde Alexandra fra prins Joachim Grevinde Alexandra har ikke før sat ord på, hvad der medførte, at hun og prins Joachim blev skilt i 2005. I en kinesisk tv-dokumentar, der handler om grevinde Alexandra, har hun for første gang løftet sløret for, hvorfor kærligheden ikke holdt.
Golden retriever får skældud af sin ejer: Videoen med hundens reaktion er gået viralt Den lille vovse tog skideballen med manér - og nu deler ejeren reaktionen

Anbefalet til dig