Danskerne køber dem som aldrig før: Nu advarer politiet at det kan koste dig dyrt

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
De er smarte, praktiske - og ulovlige.

Lige nu læser andre også

Når jagten på den perfekte elcykel fører dig ud på internettets uendelige veje, bør du være ekstra opmærksom.

Sydøstjyllands Politi slår alarm over salget af ulovlige eldrevne cykler, kendt som Fatbikes, der lokker med hastigheder langt over det lovlige.

Disse cykler, som sælges på nettet, udgør ikke kun en risiko for din pengepung i form af bøder, men kan også skabe farlige situationer i trafikken.

Det skriver Ekstra Bladet.

Det er blevet en voksende trend blandt unge at erhverve sig disse Fatbikes online, hvilket har fået politiet til at reagere.

"For nylig standsede vi to af disse Fatbikes, hvor det viste sig, at de begge kunne køre over 40 kilometer i timen, uden at der blev trådt i pedalerne. I sådanne tilfælde er der ikke længere tale om en elcykel, men en stor knallert," forklarer vicepolitiinspektør Jesper Engelund fra Sydøstjyllands Politi.

Denne overraskende hastighed placerer Fatbikes langt uden for kategorien for lovlige elcykler og over i kategorien for motoriserede køretøjer, med alle de krav det medfører.

"Det betyder også, at der stilles krav til typegodkendelse, kørekort, registrering, styrthjelm og forsikring," fortsætter Engelund. Krav, der skal sikre alle trafikanters sikkerhed, men som ofte overses ved køb af disse ulovlige køretøjer.

De seneste kontroller har vist sig at være kostbare for ejerne af Fatbikes. To unge ejere blev straffet med bøder på i alt 11.500 kroner.

Og det stopper ikke her; ved en eventuel fremtidig standsning af de samme køretøjer, vil de blive konfiskeret, da de mangler den nødvendige typegodkendelse.

Kendetegnene for disse ulovlige elcykler er manglende CE-mærkning eller typegodkendelse og en motorstyrke, der overstiger Danmarks maksimale ydeevne på 250 watt for elcykler. Desuden er det muligt for cyklerne at køre, uden at pedalerne betjenes, hvilket yderligere skiller dem ud fra lovlige elcykler.

Anbefalet til dig