Danskerne skal til folkeafstemning den 1. juni

06/3/22 18:39

Nicolai Busekist

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
På et pressemøde søndag aften blev det offentliggjort, at danskerne skal til folkeafstemning den 1. juni.

Søndag aften blev der afholdt pressemøde i Spejlsalen i Statsministeriet. Dagsordenen for pressemødet var 'et national kompromis om dansk sikkerhedspolitik'.

På pressemødet fik statsminister Mette Frederiksen selskab af formand for Venstre Jakob Ellemann-Jensen, formand for de Konservative Søren Pape Poulsen, formand for Radikale Venstre Sofie Carsten Nielsen, og formand for SF Pia Olsen Dyhr.

Da statsminister Mette Frederiksen tog ordet, gjorde hun det klart, at vores udgifter til forsvaret fremover vil stige markant.

Derudover blev det også offentliggjort af statsministeren, at danskerne vil blive indkaldt til en folkeafstemning om forsvarsforbeholdet, som vil blive afholdt den 1. juni i år.

Med Jakob Ellemann-Jensen (V), Pia Olsen Dyhr (SF), Sofie Carsten Nielsen (RV) og Søren Pape (K) ved sin side, sagde Mette Frederiksen, at det vil være den største investering i forsvaret i nyere tid.

"Det er den største investering i forsvaret i nyere tid," lød det fra statsministeren.

Det blev desuden offentliggjort, at målet er, at Danmarks forsvarsbudget skal udgøre to procent af BNP inden udgangen af 2033.

Ydermere blev det også afsløret på søndagens pressemøde, at regeringen og et flertal i Folketinget har lavet en straksbevilling. Det sker i lyset af den russiske invasion af Ukraine.

Det udtalte Mette Frederiksen søndag aften, hvor hun også offentliggjorde, at der ville være tale om en straksbevilling, der beløber sig til syv milliarder kroner.

"Vi har i fællesskab besluttet at afsætte syv milliarder kroner over de næste to år til styrkelse af dansk forsvar, diplomati, den humanitære indsats og de afledte konsekvenser, det også kan have for det danske samfund," sagde hun.

Ligeledes sagde Mette Frederiksen, at Danmark skal gøre sig uafhængig af russisk gas. Det er naturligvis også en udtalelse, der kommet i kølvandet på den russiske invasion af Ukraine.