Mange af vores morgenmadsfavoritter kan ifølge tandlæge Dr. Andrej Bozic være mere skadelige for tænderne, end vi tror.
Selv produkter, vi traditionelt opfatter som sunde, kan potentielt nedbryde emaljen og skade tandkødet, hvis de spises på det forkerte tidspunkt eller uden de rette forholdsregler.
Det skriver Express.
Dr. Bozic er mundkirurg hos Dentum, og han forklarer, at det kan være en dårlig idé at indtage bestemte fødevarer lige efter tandbørstning. "Lige efter børstning er din emalje mere sårbar, og det, du spiser eller drikker, kan enten beskytte eller skade dine tænder," siger han.
Et eksempel er den populære appelsinjuice, som, på trods af sit indhold af C-vitamin, kan erodere emaljen på grund af sin høje syreindhold. Dr. Bozic anbefaler at vente mindst 30 minutter efter tandbørstning med at indtage appelsinjuice eller erstatte den med vand for at beskytte tænderne.
Hvidt brød og søde morgenmadsprodukter får også kritik fra tandlægen. Disse indeholder ofte store mængder sukker og stivelse, som kan hænge ved tænderne og fodre skadelige bakterier. "Stivelse kan blive hængende og føre til plakopbygning, hvis den spises lige efter børstning," advarer Dr. Bozic og anbefaler i stedet fuldkornsbrød og fiberrige kornprodukter som havregryn.
Han understreger også, at visse frugter, såsom citrusfrugter, kan være lige så skadelige for emaljen som appelsinjuice. I stedet foreslår han frugter med lavt syreindhold som bananer og æbler. "Æg, almindelig yoghurt, fuldkornstoast og frugter med lavt syreindhold som bananer giver næringsstoffer uden at risikere emaljeerosion," slutter Bozic.
Disse anbefalinger kan hjælpe med at bevare sunde tænder, selv mens man nyder en næringsrig morgenmad.