De høje leveomkostninger er farlige for helbredet

14/06/2022

Naja Radik

Foto: Shutterstock
Krisen med leveomkostninger er ødelæggende for rigtig mange mennesker. Da det startede i de koldere måneder, stod folk over for valget mellem opvarmning eller måltider. Nu, hvor krisen bevæger sig ind i sommeren, står mange over for valget mellem måltider eller behandling.

Mest læste i dag

Midt i, at en leveomkostningskrise hærger, har sygeplejersker i Storbritannien advaret om, at det begynder at have indflydelse på befolkningens sundhed. Det skriver Express.

Sygeplejerskerne fortæller, at folk er nødt til at træffe drastiske valg, hvilket resulterer i kompromiser med deres helbred samt deres livskvalitet. 

Som følge heraf, advarer de om, at ulighederne i folks sundhed bliver forværret mellem de rige og fattige. 

Aktivister i Storbritannien, advarer om, at folk begynder at skulle vælge mellem at spise eller blive behandlet, da udgifterne stiger til både mad og medicin. 

Det gælder blandt andre patienter som 28-årige Laura Brant som har levet med en nyresygdom, siden hun var syv år gammel. 

Laura er afhængig af en dialysemaskine til, at udføre den filtreringsproces, der normalt udføres af hendes nyrer.

Der er dog et problem. 

Hendes dialysemaskine bruger rigtig meget både vand og elektricitet, begge to er varer der stiger i pris, især elektriciteten. 

Laura måtte tage den svære beslutning, at stoppe med at bruge sin dialysemaskine derhjemme og tage på et lokalt hospital i stedet for. 

Det er ikke kun patienter som Laura der lider under det, den daglige bekymring over leveomkostningerne begynder også at have indflydelse.

Lægen Janet Bliss forklarede: 

“Den slags konstante bekymring for, hvordan du skal betale regningerne, hvordan du skal få mad til dig selv og familien, betale en uforudset udgift, kan de fleste af os nok relatere til.” 

“At leve i den slags kroniske stress, gør virkelig dårlige ting for dit blodtryk og for dit stofskifte og kan føre til sygdomme som diabetes.”

Hun tilføjede: 

“Hvis ikke du kan få råd til nærende fødevarer, bliver det virkelig svært, at holde dig godt fysisk.” 

Som et resultat af leveomkostningskrisen, begynder folk, at springe måltider over for at spare penge. 

Lægen sagde, at nogle mennesker har forsøgt, at spare penge ved ikke at købe den medicin de har brug for. 

Hun fortæller også at nogle af hendes kollegaer, havde hørt om patienter, der slukkede for deres iltapparater for at spare penge.

Frygten er, at hvis der ikke snart handles, vil mange begynde at dø, som følge af prisstigningerne.

Anbefalet til dig