Deler lønsedler på nettet: Så meget får disse fag udbetalt

Af: Kasper Rud

|

07/08/2024

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Folk er begyndt at dele sine lønsedler - så meget får disse hverv udbetalt.

Lige nu læser andre også

I Danmark har der næsten altid været ét emne, man har holdt meget for sig selv.

Det er, hvor meget man som person får udbetalt hver måned fra sit arbejde. Nogle tjener mange penge - andre tjener mindre. Og uanset hvilken segmenteringsgruppe man hører til, så er det ofte tilfældet, at man ikke deler med nogen, hvad lønsedlen viser den sidste dag i måneden.

Denne tendens er dog ved at ændre sig så småt i Danmark.

Det viser en gruppe på det sociale medie, Reddit.

Det skriver Fagbladet 3F på sin hjemmeside.

Danskerne Afslører Lønforskelle på Sociale Medier

Hele afsløringen foregår anonymt på Reddit-gruppen, der hedder "DK Lønseddel". Gruppen har omkring 36.000 anonyme medlemmer.

Gruppen har blandt andet erhverv som P-vagter, it-konsulenter og fag der ind i mellem. Det er ligeledes alt fra faglærte til ufaglærte personer, der deler månedens udbetaling.

Og forskellen overrasker mange inde i gruppen.

Når man gennemgår lønsedlerne i gruppen, bliver det tydeligt, at der er stor variation i indkomster afhængig af erhverv og uddannelsesniveau.

En ufaglært køkkenassistent, der har delt sin lønseddel, tjener knap 12.200 kroner efter skat, mens en it-konsulent kan se knap 39.200 kroner tikke ind på kontoen hver måned efter skat. Denne forskel på næsten 27.000 kroner om måneden har skabt debat blandt gruppens medlemmer.

Nana Wesley Hansen, der er lektor på Sociologisk Institut ved Københavns Universitet, ser positivt på den nye åbenhed omkring løn. "Jo mere viden, man har som lønmodtager, jo bedre – også som et ungt menneske, der står over for et uddannelsesvalg," siger hun.

Hun mener ikke, at disse lønforskelle nødvendigvis vil påvirke unges valg af uddannelse markant. Hun tror nemlig ikke, at det er lønnen, der udelukkende afgør, hvilken uddannelse eller hvilket arbejde man tager - det er lige så meget, hvad der interesserer den enkelte.

Selvom løn selvfølgelig spiller en rolle i karrierevalg, understreger Hansen, at der er mange faktorer, der påvirker den enkeltes beslutning. "Man har jo også nogle helt grundlæggende interesser, men derfor er det fint at have overvejelsen 'hvor meget betyder løn for mig i mit karrierevalg?'," siger hun og tilføjer, at denne overvejelse er vigtig, men ikke den eneste afgørende faktor.

Delingen af lønsedler på sociale medier kan derfor ses som et skridt mod større gennemsigtighed og forståelse af lønforskelle i forskellige brancher.

Anbefalet til dig