Deler smart og nemt trick: Sådan sparer du mange penge på varmen

24/9/20 12:30

Christian Granhøj Skouboe

Foto: PR
Penge sparet er penge tjent, som bekendt.

Opvarmning af boligen står typisk for 50 procent af dit samlede energiforbrug for en dansk gennemsnitsfamilie. Derfor kan der være mange penge at spare, hvis man sænker varmeforbruget. Også uden man skal sidde under et tæppe og klapre tænder i sofaen hver aften.

”Noget så simpelt som at skrue stuetemperaturen ned bare én grad kan betyde en håndgribelig besparelse på varmeregningen. Et eksempel er, at hvis man permanent skruer temperaturen ned fra 21 til 20 grader, vil man kunne spare ca. fem procent på varmeregningen i de rum, det drejer sig om, og det er de færreste, som vil mærke den store forskel,” siger Simon Vestergaard Pedersen, som er produktchef for el og naturgas i en pressemeddelelse, som energiselskabet OK har offentliggjort.

Hvis man har gulvvarme og radiator i samme rum, kan man med fordel holde gulvvarmen køligere end radiatoren.

”Når varmen kommer nedefra, føles rumtemperaturen ofte et par grader varmere. Derfor kan man sagtens sænke temperaturen med 2-3 grader, uden gulvet bliver køligt. Hver gang du sænker gulvvarmen 1 °C, sparer du 5-6 procent af varmeforbruget,” siger Simon Vestergaard Pedersen.

Disse små justeringer kan gøre en forskel

Energioptimeringer som f.eks. efterisolering eller udskiftning af vinduer er altid en god idé at overveje, da det kan gøre en stor forskel for varmeregningen, men mindre justeringer kan også have indflydelse på forbruget.

”Noget, de fleste kan overveje at gøre, er at starte med at sænke temperaturen på de tidspunkter af døgnet, hvor man alligevel ikke får glæde af varmen. Hvis man kan leve med, at temperaturen i hjemmet er 2-3 °C koldere, mens man ligger under dynen om natten, er på arbejde eller på ferie, kan man spare cirka 10 % af sit varmeforbrug pr. rum i den periode, hvor man har skruet ned,” siger Simon Vestergaard Pedersen.

Hvis. man f.eks. har et rum i boligen, som man kun sjældent bruger, kan det være en god idé at sænke temperaturen til et sted mellem 16 og 18 grader. Samtidig bør man sikre sig, at man holder døren lukket, og den holder tæt, så radiatorerne i resten af boligen ikke kommer på overarbejde.

”Her skal man være opmærksom på, at det ikke bør være koldere end 16 grader, da man så øger risikoen for, at der bliver dannet fugt. Samtidig vil den reelle besparelse forsvinde, da rummet og møblerne simpelthen bliver for kolde, og derfor kræver mere energi at varme op igen,” siger Simon Vestergaard Pedersen.

Han påpeger ligeledes, at naturgas også er et alternativ.

” Man kan bruge naturgas til at opvarme boligen, men også til sin madlavning. Med naturgas kan man faktisk opnå relativt store økonomiske besparelser på varmeforbruget. Hvis man skifter fra f.eks. oliefyr eller el til et naturgasfyr, kan man ofte spare helt op til 35 procent på sin samlede varmeregning. Desuden er mængden af biogas i naturgasnettet stigende, med over 16 procent på nuværende tidspunkt, og derfor sparer man faktisk miljøet for CO2 samtidig med at man selv sparer penge” siger Simon Vestergaard Pedersen.