Den her type kriminelle er især slemme for PET

Af: Asger Risom

|

11/12/2024

Nyheder
Shutterstock
Shutterstock
PET’s udfordring: Kriminelle blander sig i terrorsager

Lige nu læser andre også

En 21-årig mand med tilknytning til banden Loyal to Familia (LTF) er centrum for en usædvanlig sag, der kombinerer organiseret kriminalitet og terrorisme.

Sagen illustrerer en voksende tendens, hvor kriminelle involverer sig i politisk motiverede handlinger uden selv at være ideologisk drevet, vurderer eksperter.

Fra svindel til brandstiftelse

Den 21-årige er sigtet for at have sat ild til en jødisk kvindes lejlighed i København tidligere i år. Ifølge politiet var motivet antisemitisk.

Branden, der fandt sted den 29. maj klokken 04.10, bragte kvinden i livsfare, men hun blev reddet i tide.

Efter episoden rejste manden tilbage til Finland, hvor han mistænkes for at have drevet en svindelcentral fra en lejlighed i Helsinki.

Her svindlede han ældre borgere over telefonen sammen med andre LTF-tilknyttede personer.

En ny type trussel

Jacob Kaarsbo, tidligere chefanalytiker i Forsvarets Efterretningstjeneste, mener, at sagen kan være en del af flere tendenser:

"En af dem kan være, at de her personer bliver hyret til at begå noget med et politisk motiv uden selv at være politisk eller nationalt motiverede."

Denne udvikling skaber nye udfordringer for PET, som må arbejde tættere med politiet, der ofte sidder inde med viden om de kriminelle miljøer.

Kriminalitet som en service

Ifølge Europol og det svenske sikkerhedspoliti Säpo tilbyder kriminelle netværk i stigende grad deres "tjenester" på krypterede platforme.

Det kan være alt fra hacking til lejemord, ofte på vegne af tredjepartsaktører som udenlandske stater.

Säpo har tidligere dokumenteret, hvordan Iran har brugt svenske kriminelle netværk til at udføre kriminalitet på regimets vegne.

Lignende tendenser kan være i spil i den danske sag, hvor politiets efterforskning stadig er i gang.

Terrorsagen intensiveres

Den 21-årige blev i første omgang sigtet for brandstiftelse, men sigtelsen blev i september opgraderet til terror, da efterforskningen afslørede yderligere beviser.

PET-chef Michael Hamann har tidligere udtalt, at myndigheden holder nøje øje med forbindelser mellem organiserede kriminelle og ekstremistiske aktiviteter:

"Hvis organiserede kriminelle eller enkeltpersoner fra disse grupper involverer sig i ekstremistiske aktiviteter på vegne af dem selv eller andre, påkalder det sig PET’s fulde opmærksomhed."

Sagen fortsætter

Den 21-årige nægter sig skyldig i alle anklager.

Svindelsagen vil blive ført gennem det finske retssystem, mens terrorsagen behandles i Danmark.

Begge sager har potentiale til at kaste lys over, hvordan organiseret kriminalitet og terror kan flettes sammen i nye og uforudsigelige former.

Det skriver DR.

Anbefalet til dig