Spis mere af dette og nedsæt risikoen for demens: Syv gram om dagen er nok

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Et hold forskere har været i køkkenet og har fundet én fødevare, der er særlig god, hvis du vil passe på din hjerne.

Lige nu læser andre også

Der er flere tusinde danskere, der lever med denne tilstand, og endnu flere bliver ramt af den hvert år.

Omkring 96.000 danskere lever med sygdommen, men i takt med at vi bliver ældre og ældre, ventes det tal at stige til 134.000 i 2035.

Heldigvis så har en flok amerikanske forskere et råd til dem, der ønsker at nedsætte risikoen for at få demens.

De har nemlig været i køkkenet og har fundet et bestemt fedtstof, der beviseligt kan mindske risikoen for at dø af demenssygdomme. 

I mere end 28 år har forskere fra Harvard T.H. Chan School of Public Health fulgt flere end 92.000 mennesker, og blandt andet set på, hvilke fedtstoffer, de indtog.

Resultaterne afslører, at de, der indtog mindst syv gram - eller en halv skefuld - olivenolie om dagen, havde en mindre risiko end andre for at dø af demens.

"Vores undersøgelse styrker kostrådene, der anbefaler vegetabilske olier som olivenolie, og tyder på, at disse anbefalinger ikke kun støtter hjertesundheden, men potentielt også hjernens sundhed," siger forsker i ernæring fra Harvard Universitet, Anne-Julie Tessier, til CNN og uddyber:

"At vælge olivenolie, som er et naturligt produkt, frem for fedtstoffer som margarine og kommerciel mayonnaise, er et sikkert valg og kan reducere risikoen for dødelig demens."

Ifølge studiet havde de forsøgsdeltagere, der dagligt indtog olivenolie, hele 28 procent mindre risiko for at dø af demens, end de, der sjældent spiste det.

Konklusionen gjaldt også for dem, der havde genet APOE e4, der er den stærkeste, kendte genetiske risikofaktor for Alzheimers sygdom.

Bærere af genet har fem til ni gange større risiko for at dø af demens end ikke-bærere. Men selv blandt dem, stod effekten af olivenolie altså ved magt, lover forskerne.

Herhjemme er sygdommen den fjerdehyppigste dødsårsag.

Mest læste

Supermarkedsansat med bøn til kunder: Stop med det En supermarkedsansat har en bøn til kunderne om at droppe den ulækre vane, der særligt forsvandt under coronapandemien.
Sådan rengøres fugerne på badeværelset nemt: Hjemmeremedier der fjerner snavs for altid Fugerne mellem badeværelses fliserne er meget tilbøjelige til, at blive misfarvet, og det er bestemt ikke nogen fryd for øjet, og ej heller særlig hygiejnisk. Heldigvis er der nogle nemme og effektive hjemme remedier, du kan bruge til, at give dit badeværelse en opgradering.

Anbefalet til dig