Denne fødevarer skader din hukommelse og din krop

03/10/2022

Sandra Lund

Foto: shutterstock.com
Selvom du har gode intentioner og forsøger at passe på din krop, kan dine valg være med til at skade din krop og din hukommelse.

Mest læste i dag

Et nyt amerikansk studie viser, at fødevarer med kunstige sødestoffer kan være mere skadende, end sukker nogensinde kan være. Det skriver The Sun.

Forskerne lavede blandt andet et forsøg med en samling teenage-rotter. Den første gruppe af rotter drak vand med sødestof i, mens den anden gruppe rotter drak normalt vand uden ekstra indhold.

En måned senere da begge grupper af rotter var blevet fuldvoksne, undersøgte forskerne nu rotternes fysik og deres hukommelse.

Testen viste, at rotterne som havde indtaget sødestofferne havde fået problemer med deres hukommelse. Rotterne som havde indtaget det almindelige vand kunne huske lige så godt som normalt.

Da forskernes undersøgelser var lavet på teenage-rotter, bør du derfor være ekstra opmærksom på, hvor stor en andel sødestoffer din teenager indtager, eller du selv indtager.

Derudover konkluderede de også, at rotternes stofskifte blev langsommere, da de havde indtaget sødestoffer. Sygdommen diabetes er en af de mulige konsekvenser ved et langsommere stofskifte.

Rotterne som var blevet udsat for kunstige sødestoffer havde også svært ved at smage sukker. En konsekvens af dette kan være, at man vil spise og drikke mere sukkerholdigt mad for at opnå den søde smag, som kroppen kan hungre efter.

I et andet tilfælde kiggede en gruppe canadiske forskere på 37 forskellige tidligere forskningsstudier. Undersøgelserne involverede mere end 400 tusinde mennesker gennem ti års tests.

Dette viste forskerne, at kunstige sødestoffer ikke får mennesker til at tabe sig.

Forskerne kunne ikke finde en sammenhæng mellem at indtage kunstige sødestoffer og derigennem opnåelse af et vægttab. Derimod kunne de også konkludere, at forsøgspersonernes stofskifte var blevet påvirket i en negativ retning på samme måde med rotternes stofskifte i den amerikanske undersøgelse.

Anbefalet til dig