Denne iPhone-side viser hvilke apps der sporer din internethistorik: Sådan slår du det fra og får privatlivet tilbage

06/7/22 13:11

Naja Radik

Foto: Shutterstock
Du kan finde ud af, hvilke iPhone-apps der i hemmelighed, sporer dig på tværs af internettet for at vise målrettede annoncer til dig. Det holdes på en skjult liste begravet dybt i din enheds indstillinger.

Du tror måske du har slettet din internets historik, men du kan godt tro om igen. 

Ligesom andre smartphones er Apple iPhone fyldt med apps, der er i stand til, at spore din aktivitet på tværs af ikke kun internettet, men også andre apps. 

Ved at give dig et unikt “annoncerings-id” kan apps holde øje med dine online bevægelser og vise tilpassede annoncer. 

De gør dette ved, at opbygge et billede af din personlighed, din livsstil, hvad du bruger penge på og endda din politiske overbevisning.

Der er en mørk side af dette, da mange apps ofte sælger disse data videre til andre virksomheder, hvilket betyder, at du mister privatlivets fred, mens store virksomheder tjener penge.

Mens Apple har forsøgt at begrænse websteder fra, at spore sine brugeres browser brug med en ny Safari-funktion, er apps stadig i stand til, at holde øje med dig på denne måde. 

Heldigvis er der en skjult liste på iPhone, der fortæller dig præcis, hvilke apps der følger dig rundt på internettet, og giver dig mulighed for, at blokere dem fra at gøre det. 

Der er endda en ny iPhone opdatering, som kræver, at du giver apps tilladelse til, at spore din aktivitet, når du åbner dem. 

For at deaktivere app sporing, skal du bare åbne “indstillinger” appen på din iPhone og derefter trykke på “anonymitet” og trykke på “sporing” øverst.

Dette giver dig adgang til en massiv liste over apps, som alle indsamler data om dig. 

Du kan derefter trykke på dem, for at deaktivere sporing på individuelle apps eller endda trykke på en knap, der slår annoncesporing fra for alle apps. 

Det kommer midt i et bredere privatlivs fremstød fra Apple, efter at administrerende direktør Tim Cook, sidste år sagde, at de mener, at brugerne skal have valget omkring de data, der indsamles om dem og hvordan de bruges. Det skriver Daily Star.