Denne julevane gør os syge: Alligevel gør tusindvis af danskere det

Af: Ida Hansson

|

22/12/2022

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Lige om lidt er det jul, og det er for mange danskere lig med mad. Rigtig meget mad.

Mest læste i dag

December er en måned fyldt med traditioner for de fleste. Og rigtig mange af disse er fyldt med lækker mad og søde sager. For nogen så meget af det, at det gør os fysisk syge.  

En ny undersøgelse, som Kantar Gallup har lavet for Gjensidige, viser nemlig, at hver tredje dansker spiser mere end normalt i december måned, og det får en lang række danskere til apoteket efter hjælp. Tal fra Danmarks Apotekerforening har i tidligere år vist, at salget af mavesyremedicin stiger med op til 20 % i december måned sammenlignet med resten af året.  

Selvom de ekstra julekilo næsten er en selvfølge i danske hjem, så er det fra et helbredsmæssigt synspunkt ikke sundt, når man ændrer sine kostvaner markant én måned om året. Det forklarer fagchef i sundhed hos Gjensidige, Louise Brix.  

“I december måned spiser de fleste mennesker mere fed mad og flere søde sager, end de er vant til, og hvis man ændrer markant på sin kost i en periode, kan det føre til, at man bliver dårlig, får forstoppelse eller måske endda må indlægges med værre symptomer. Derfor er rådet til danskerne at gøre alt med måde, også selvom det er svært i december,” siger hun i en pressemeddelelse.  

Motionsvanerne følger ikke med 

Mens hver tredje dansker hvert år i december indtager mere mad, end de er vant til, så er udviklingen en anden, når det kommer til at få forbrændt de ekstra kalorier.  

Undersøgelsen viser nemlig også, at det blot er 2,5 % af os, der snører løbeskoene mere, end vi har for vane. Det er dog ikke noget, der overrasker Louise Brix, selvom mere motion og bevægelse kunne hjælpe mange danskere gennem en kaloriefyldt december.  

“Hvis man skruer op for sit indtag af særligt søde sager gennem december, vil det også være en god ide at give fitnesscenteret et ekstra besøg gennem julemåneden. Dog er december som bekendt fyldt med arrangementer og julehygge, der også tager både tid og overskud, som ellers bruges til at få motioneret. Til gengæld ved vi, at rigtig mange danskere i stedet gør sig ekstra umage med at komme ud og motionere i januar måned,” siger Louise Brix.  

Tre gode råd til at undgå forstoppelse i juledagene 

  1. Husk at få rigeligt med væske 

  2. Vær fysisk aktiv og hold kroppen i gang 

  3. Få masser af fibre i kosten 

Anbefalet til dig