Denne type diskussion kan splitte din familie ad: Er det jer?

Af: Kasper Rud

|

15/07/2024

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Pas på med at lade følelserne gå for højt når det kommer til politiske holdninger.

Lige nu læser andre også

Alle kender til uenigheder i løbet af en travl hverdag. Nogle synspunkter ser man bare ikke ens, og det kan resultere i kontroverser.

Det er alt fra venner, søskende, kærester, ægtefælle eller sågar en tilfældig i køen i Netto.

Ofte så kan diverse situationer eskalere fordi den ene part er for stædig på sin holdning, at man ikke kan give sig - heller ikke bare delvist, og så går tonerne højt.

Og et emne går igen og igen, der får tonerne til at gå højt ved spisebordet i diverse danske hjem.

Det skriver DR.

Klimadebatten splitter familier

I takt med den stigende klimabevidsthed og ændringer i livsstil, som for eksempel at droppe kød, er der opstået markante spændinger i mange danske hjem. Diskussionerne mellem generationerne når ofte kogepunktet ved middagsbordet.

En generationskløft i klimaopfattelsen

Caroline Helene Hermansen, der er formand for Danske Skoleelever, bemærker, at skænderierne ofte foregår mellem de yngre og ældre familiemedlemmer.

"Man har måske nogle forældre eller bedsteforældre, der synes, det er lidt fjollet, man ikke bare kan spise frikadellen. Vi er vokset op med klimakrisen, men det er de ikke, så vi er bare ikke vokset op i den samme virkelighed," forklarer hun.

For mange unge er det frustrerende, når deres bekymringer om klimaet ikke bliver taget alvorligt af de voksne. Hermansen påpeger: "Det er svært for mange unge, fordi vi føler, de voksne ikke anerkender og lytter til os. Der er en hel del unge, der oplever, at det ender i skænderier, når de kommer til deres forældre eller bedsteforældre med et ønske om at lave nogle klimabevidste valg."

Klimaskænderier skaber spændinger i familier

Klimabevidsthed og ændringer i livsstil har skabt markante spændinger i mange danske hjem, hvor især middagsbordet ofte bliver en konfliktzone. Forskellige opfattelser af klimaets betydning skaber frustrationer, når unge og ældre familiemedlemmer ikke kan enes om klimavenlige valg som at undgå kød.

Klimapsykologisk Ungdomsforening, der er etableret i foråret 2023, tilbyder hjælp gennem samtaler og foredrag for at håndtere disse skænderier. Foreningen bemærker, at mange unge føler sig uforståede af deres forældre, hvilket kan føre til alvorlige konflikter og mindre kontakt med familien.

Middagsbordet er ofte centrum for disse skænderier, da madvalg er tæt forbundet med følelser. Når de unge vælger klimavenlige alternativer, kan de ældre føle sig afvist, hvilket eskalerer konflikterne. Ældre Sagen har også observeret, at klimadebatten kan skabe store uenigheder i familierne, hvor manglende evne til at lytte til hinanden kan splitte familier ad.

Der er behov for mere åbenhed og forståelse mellem generationerne for at undgå, at klimadebatten skaber dybe kløfter i familierne. Nogle familier formår at finde kompromisser.

Det er klart, at dialog og gensidig respekt er nøglen til at håndtere disse udfordringer.

Anbefalet til dig