Derfor blev hun rådgivet til at slette sine sms'er

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Barbara Bertelsen har forklaret, hvorfor hun rådgav Mette Frederiksen (S) til automatisk at slette sine sms'er.

Mest læste i dag

Det er meget vigtigt, at fremmede mennesker ikke kan tilgå Mette Frederiksens sms'er, hvis de finder hendes telefon. Her vil man muligvis kunne finde informationer om andre landes statsledere samt vores hjemlige partier, som ville kunne hackes eller tilgås af uønskede mennesker. 

Det skulle være årsagen til, at Mette Frederiksens departementchef, Barbara Bertelsen, rådgav hende til automatisk at slette sine beskeder efter 30 dage.

Dette fortæller sidstnævnte, efter at være blevet indkaldt til afhøring af Minkkommissionen som et af de centrale vidner. 

"Du kan have en situation, hvor statsministeren har en masse sms’er liggende med fortrolige eller private oplysninger. Det er så den rådgivning, jeg har givet. Sørg for ikke at have en ophobning af den slags, som folk kan tilgå," forklarede Barbara Bertelsen i Retten på Frederiksberg ifølge TV 2 Nyheder. 

Barbara Bertelsen kunne under afhøringen fortælle, at hun ikke kan huske præcist, hvornår hun rådgav statsministeren til automatisk at slette sine beskeder, men at det "senest var i sommeren 2020". 

Hun fremhævede endvidere, at det ikke var hende, der ændrede indstillingerne på Mette Frederiksens telefon. 

Det var en sikkerhedsrisiko

Bertelsen sagde, at hun har set sms'er som en form for risiko i forhold til informationssikerhed i lyset af erfaringer fra Tyskland, Frankrig og USA, hvor man har set flere blive hacket samt efterfølgende har fået lækket sine informationer. 

Hun mener blandt andet, at eksempelvis en mailkonto er mere sikker end sms'er. 

"Jeg kan huske, at jeg har haft en samtale med statsministeren, hvor Martin Justesen vist også var til stede, om, at sms’er ligger uden for skallen. E-mail er inden for en skal, hvor du har ekstra sikkerhed, siger Barbara Bertelsen og henviser til, at en mailkonto kan låses eksternt, mens det ifølge hende ikke er muligt at gøre det samme med SMS’er." 

Minkkommissionen bedte om at få udleveret sms'er fra april 2020 til december 2020 for derefter at belyse forløbet omkring minkaflivningen. 

Men det har dog ikke været muligt at få udleveret sms'erne fra de fire topfolk, fordi de er blevet slettet og ikke kan gendannes. 

Anbefalet til dig