Derfor bør du aldrig tage bad under tordenvejr

Af: Thea Andersen

|

25/08/2022

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Nu advarer en forsker om at tage bad under tordenvejr.

Lige nu læser andre også

Vi ved alle, at det er vigtigt at blive indendørs, når lynet slår ned - men vidste du, at der er visse ting, du skal undgå, selv når du er i dit eget trygge hjem?

Ud over at holde sig væk fra døre og vinduer, bør man aldrig tage et brusebad, hvis man hører torden i det fjerne.

Som følge af hedebølge vil der være større sandsynlighed for, at der kommer torden, og i den forbindelse har James Rawlings, som er fysiklektor ved Nottingham Trent University, besluttet sig for at udsende en advarsel.

Det skriver Dagens.dk.

Det er ikke nogen hemmelighed, at risikoen for at blive ramt af lynnedslag er utrolig lille, men alligevel bliver 24.000 mennesker dræbt af lynet hvert år, og yderligere 240.000 bliver såret.

Bedste råd under tordenvejr

"Det bedste råd i forbindelse med tordenvejr er at forblive indendørs, når tordenen brøler. Det betyder dog ikke, at man er helt sikker mod stormen," udtaler James ifølge The Conversation og tilføjer: 

"Hvis lynet slår ned i dit hus, vil elektriciteten følge vejen, der giver mindst mulig modstand, til jorden. Det kan være metal eller vand i dine rør, som elektriciteten kan følge til jorden."

"Bruseren indeholder begge del, hvorfor det er en ideel vej for elektriciteten. Det kan forvandle det dejlige afslappende brusebad til noget langt mindre afslappende."

Dette bakkes op af US Centers for Disease Control and Prevention, som anbefaler, at man undgå alle vandkilder under tordenvejr, da lyn kan "rejse gennem en bygnings rørsystemer".

Derudover bør man undgå at stå, læne sig eller ligge på beton under tordenvejr.

"Mens beton i sig selv ikke er så ledende, hvis det er blevet forstærket med metalbjælker (kaldet 'armeringsjern'), kan disse give en ledende vej for lynet," siger han ifølge Dagens.dk, hvorefter han tilføjer:

"Undgå også at bruge noget, der er tilsluttet en stikkontakt (computere, tv'er, vaskemaskiner, opvaskemaskiner), da alle disse kan give veje til lynnedslaget."

Og hvis du spekulerer på, hvornår det er sikkert at tage et bad igen [...], anbefaler Rawlings at vente til en halv time efter at have hørt det sidste tordenbrag.

"Tordenvejr gemme normalt et stort til slutningen, og du vil ikke ende med at blive en del af fyrværkeriet!"

Anbefalet til dig