Derfor kan det ikke betale sig at køre for hurtigt

Af: Kasper Rud

|

03/08/2024

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det kan have store konsekvenser at køre for hurtigt. Er det så det værd?

Lige nu læser andre også

Matematikken bag fart: Hvorfor det ikke giver mening at køre 140 km/t på motorvejen

Kører du ofte hurtigere end fartgrænsen på motorvejen for at nå din destination hurtigere? En matematiker har en forklaring, der måske får dig til at tænke om.

Hastighedsgrænsen på spanske motorveje er 120 km/t, men mange bilister vælger at køre hurtigere, ofte op til 140 km/t.

Dette indebærer ikke kun øget risiko for trafiksikkerheden, men ifølge matematikeren José Ángel Murcia giver det heller ikke den tidsbesparelse, man måske tror.

Det oplyser Autobild.es.

Murcia forklarer i en viral video på Instagram, hvorfor det ikke giver mening at køre med 140 km/t. "Når jeg kører 60 kilometer i timen, rejser jeg 60 kilometer på én time og én kilometer på ét minut. Det vil sige, at den tid, det tager at rejse en kilometer, er 60 sekunder. Hvis det var på 120, ville det tage lige halvt så lang tid, for hastigheden er dobbelt, det ville tage 30 sekunder,” forklarer han.

Ved at øge hastigheden fra 120 km/t til 140 km/t sparer man kun 4,3 sekunder per kilometer. Denne lille besparelse står ikke mål med de øgede risici. Murcia uddyber: "Når vi går fra 20 km/t til 40 km/t, tager det halvt så lang tid, fordi vi øger hastigheden to gange. Men fra 40 km/t, når vi øger hastigheden med 20 km/t, falder tiden det tager at køre en kilometer ikke i samme takt."

Se den spanske matematikker her:

Dette illustrerer det omvendt proportionale forhold mellem hastighed og tid. Ved 40 km/t tager det 90 sekunder at køre en kilometer; ved 60 km/t tager det 60 sekunder (30 sekunder mindre); ved 80 km/t tager det 45 sekunder (15 sekunder mindre); ved 100 km/t tager det 36 sekunder (9 sekunder mindre); ved 120 km/t tager det 30 sekunder (6 sekunder mindre); og ved 140 km/t tager det 25,7 sekunder (4,3 sekunder mindre).

Disse tal viser tydeligt, at jo hurtigere man kører, desto mindre tidsbesparelse opnår man for hver hastighedsforøgelse. Så selvom man måske føler, at man kommer hurtigere frem ved at køre 140 km/t, er den reelle tidsbesparelse minimal, mens risikoen for ulykker stiger markant.

Hastighedsoverskridelser er en af de primære årsager til trafikuheld, som ofte nævnes i kampagner fra trafikmyndighederne. Ved at holde sig til de anbefalede hastigheder bidrager man ikke kun til sin egen og andres sikkerhed på vejene, men undgår også at tage unødvendige risici for en meget lille tidsbesparelse.

I Danmark, der er de generelle hastighedsbegrænsninger på 50 km/t indenfor tættere bebygget område (byzone), 80 km/t udenfor tættere bebygget område (landeveje og lignende) og 130 km/t på motorveje.

Anbefalet til dig