Derfor kan det ske: Dronningens nytårstale forventes at sætte rekord

Nyheder
Foto: Shutterstock
Hvert år er der mere end to millioner danskere, der ser med, når dronningen holder sin årlige nytårstale. I år forventes det dog, at der vil være endnu flere, der ser med – og det er der god grund til.

Lige nu læser andre også

Når dronning Margrethe sætter sig ved bordet i sit arbejdsværelse i Christian IX's Palæ på Amalienborg, er der omtrent 2,2 millioner danskere, der plejer at se med.

Flere historikere har dog udtalt, at de vurderer, at der i år vil blive sat nye rekord for seertallet, da endnu flere end normalt vil sætte sig foran skærmen, for at se med. 

"Nytårstalen har altid været populær, men coronaepidemien vil gøre, at flere i år vil føle et behov for at lytte til dronningen," fortæller Lars Hovbakke Sørensen, der er historiker og kongehusekspert, ifølge Ritzau. 

Han fortæller derudover, at mange sætter dronningens ord højt, da hun er upolitisk, men også fordi hun er en erfaren regent. 

"Hun har en særlig position, som forstærkes af, at hun har været regent i mange år og gjort det rigtig godt. Derfor vil man gerne høre, hvad hun har at sige oven på et meget usædvanligt år," udtaler han også. 

Michael Bregnsbo, der er historiker og lektor på Syddansk Universitet, erklærer sig enig med Lars Hovbakke Sørensen: 

"Der er i befolkningen en fornemmelse af, at Danmark befinder sig i en alvorlig situation, og at det derfor er interessant at høre, hvad dronningen siger," siger han. 

Mange fester aflyses

Det spiller dog også en rolle, at der er flere, der har tid til at lytte med i år. Det skyldes, at mange fester er blevet aflyst eller antallet af gæster er minimeret, for at leve op til de gældende anbefalinger fra regeringen, om at mødes så få som muligt. 

"Flere vil være hjemme hos sig selv og vil ikke have så meget andet at lave end at høre nytårstalen," lyder det fra Michael Bregnsbo. 

Det kan også have indflydelse, at dronningen selv har mærket konsekvenserne af virussen. Både fejringen af hendes 80-års fødselsdag og markeringerne af 100-året for Genforeningen blev nemlig aflyst i år. Begge var begivenheder, som dronningen havde set frem til. 

Endvidere blev hendes barnebarn, prins Christian, for nylig testet positiv for cornavirus. Det medførte, at hele kronprinsfamilien måtte lade sig isolere på Amalienborg. 

"Det var dronningen selv, der aflyste fødselsdagen, og det skabte stor respekt. Jeg tror, at den beslutning har betydet, at folk gerne vil lytte til hende, hvis hun i nytårstalen skulle komme med et godt råd," fortæller Lars Hovbakke Sørensen ifølge Ritzau.

Michael Bregnsbo siger dog til slut, at det ikke blot er det elendige, der vil være i fokus. Sandsynligvis vil hun glæde sig over vaccinerne og pege på, at epidemien har bragt os sammen i en krisetid. 

Anbefalet til dig