Derfor skal du ikke bruge mobilen, når du ligger i sengen

29/1/23 16:43

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Det er almindeligt, at folk bruger sine smartphones, mens de ligger ned, men det kan give mange problemer.

Du er sikkert klar over, at det ikke er en god vane at bruge din telefon i sengen. At scrolle gennem sociale medier, spille tilfældige spil og indhente meningsløse gossip online vil ikke gøre dit sind nogen tjenester, når du prøver at sove.

Denne vane er dog endnu mere farlig, end den i første omgang ser ud til at være. Der er en masse undersøgelser, der beviser, hvordan denne vane har virkninger på dit helbred og produktivitet.

1. Blue Light Effect
Det blå lys, som din telefon udsender, kan skade din søvncyklus. En Harvard Health-undersøgelse viser, at eksponering for dette blå lys sent ud på natten kan forstyrre din krops medfødte døgnrytme, hvilket gør det svært for dig at falde i søvn og blive i søvnen. Det er derfor, nogle mennesker bruger computerbriller for at undgå anstrengte øjne og træthed.

2. Stressniveauer
At stirre på indhold online kan øge dit stressniveau. Du er allerede træt af overbelastning af information, så det er ikke den bedste idé at proppe mere indhold ind i din hoved, mens du prøver at sove.

Desuden gør det at stirre på en lys skærm det udfordrende for dig at slappe af.

3. Søvnløshed
For meget telefonbrug i sengen kan også indirekte føre til søvnløshed. Dette er i kombination med de andre effekter ovenfor.

Når det blå lys blokerer for din melatoninproduktion, og du er stresset hver nat af overstimulering, er der mulighed for at udvikle søvnløshed. Dette er grunden til, at mange mennesker har forfærdelige søvnmønstre i dag.

4. En potentiel kræftrisiko
En ældre undersøgelse fra National Library of Medicine fremhæver en sammenhæng mellem risikoen for kræft og mobiltelefonsignaler. Så der er bekymringer om, hvor meget stråling vi udsættes for, når vi bruger vores telefoner.

Denne forskning er dog en smule modstridende, da en undersøgelse fra Food and Drug Administration siger, at der ikke er konsekvent bevis for en sådan risiko. Men hellere at være på den sikre side, ikke?

Bortset fra helbreds- og produktivitetsproblemer kan brug af din telefon i sengen også overraskende forårsage problemer i forholdet. Det oplyser MakeUseOf.

Mens du scroller gennem dit feed eller spiller spil på din telefon, ignorerer du ofte din partner, hvilket gør at de føler sig uvigtige.

Denne følelse af 'omsorgssvigt' kan føre til følelser af vrede, som kan være svære at overvinde uden professionel hjælp. Den manglende hensyntagen til vores partners følelser kan forårsage reel skade over tid, hvis den ikke kontrolleres.