Derfor stopper du med at føle dig søvnig, så snart du ligger i sengen

18/04/2024

Lucas Andreas

Mange oplever det, og det er slet ikke så underligt.

Mest læste i dag

Du vågner udmattet, slæber dig ud af sengen og forsøger hele dagen at overbevise dig selv om, at du snart er tilbage i sengen igen. Dit hoved vil endelig hvile på puden, du vil genforenes med søvnen, og den trætte dag vil være ovre.

Men så let er det desværre ikke altid.

Er du også blandt dem, der tumler rundt med en irriterende følelse af at være lysvågen lige så snart, du rammer hovedpuden, uanset hvor træt du har været hele dagen?

Dette fænomen, der kan ødelægge en ellers perfekt planlagt afslapning, kaldes "lært ophidselse".

Det er en tilstand, hvor din hjerne forbinder sengen med vågenhed frem for søvn.

Fænomenet med at føle sig træt hele dagen og derefter blive ramt af total vågenhed ved sengetid, er et ganske udbredt problem.

Det opstår fordi din hjerne på en eller anden måde er blevet konditioneret til at opfatte sengen som et sted for aktivitet frem for hvile. Dette kan skyldes flere forskellige vaner, som mange af os har udviklet i vores soveværelser.

Det skriver Huffington post.

Dr Karna Rajan fortæller om denne tilstand : "Du har ved et uheld trænet din krop til at forbinde din seng med at være vågen."

Eksempelvis kan det at se serier på Netflix, scrolle på telefonen, arbejde fra sengen eller endda spise i sengen lære din hjerne, at sengen er et sted for stimulering og ikke afslapning. Disse aktiviteter kan uforvarende sende et signal til din hjerne om, at sengen er et sted at være vågen.

For at bekæmpe dette problem anbefaler eksperter, at man holder sengen forbeholdt søvn og intime aktiviteter. Andre aktiviteter bør foregå i andre dele af hjemmet. Dette hjælper med at genoprette den naturlige association mellem seng og søvn og kan være en effektiv måde at tackle søvnproblemer relateret til "lært ophidselse".

Desuden rådes der til, at hvis du ikke kan falde i søvn inden for 20 minutter, kan du forlade sengen og finde et andet sted i hjemmet at slappe af indtil søvnen indfinder sig igen. Dette bidrager til at bryde den negative forbindelse mellem din seng og følelsen af rastløshed.

Så næste gang du forbereder dig på en god nats søvn, overvej at holde din seng fri for elektroniske enheder og andre distraktioner. Det kan være dit første skridt mod en mere hvilfuld og fredelig søvn.

Anbefalet til dig