Færre danskere startede på et nyt arbejde sidste år. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.
I fjerde kvartal 2024 havde 22,2 procent af de 15-74-årige beskæftigede påbegyndt deres nuværende arbejde inden for det foregående år, hvilket svarer til 680.000 personer.
Det er et fald på 0,5 procentpoint ift. fjerde kvartal 2023 og på 1,8 procentpoint ift. fjerde kvartal 2022, hvor jobomsætningen toppede med 24 procent af de beskæftigede.
Sådan skriver Sampension i en pressemeddelelse, som Nyheder24 har modtaget.
Trods faldet ligger jobomsætningen stadig 1,1 procentpoint højere end i fjerde kvartal 2019, lige før COVID-19.
Jobomsætning defineres som andelen af beskæftigede, der er startet i deres hovedjob i løbet af det seneste år.
”Færre danskere havde første arbejdsdag på et nyt job sidste år. Men trods dykket i antallet af nyansatte er der stadig tale om et højt niveau historisk set, hvilket vidner om, at der fortsat er godt gang i arbejdsmarkedet,” siger Helle Dalsgaard, der er chefrådgiver i Sampension, og fortsætter:
"Generelt har vi et meget fleksibelt arbejdsmarked med mange jobåbninger herhjemme, og det betyder, at der løbende er relativt gode muligheder for at skifte job, hvis man ønsker det, og for at komme i arbejde igen, hvis man er blevet ledig."
Tallene fra Danmarks Statistik viser desuden, at jobomsætningen er højest blandt de unge.
I fjerde kvartal havde 51,8 procent af de beskæftigede i aldersgruppen 15-24 år påbegyndt deres arbejde inden for det seneste år. I den ældste aldersgruppe - 65-74 år - havde 7,8 procent påbegyndt deres arbejde inden for det seneste år.
”Den højere jobomsætning blandt de unge afspejler ikke mindst, at en stor del i aldersgruppen træder ind på arbejdsmarkedet og starter i første job. Men generelt gælder det, at jo yngre vi er, jo mere jobmobile er vi. Dog har vi i de seneste år set, at markant flere ældre fortsætter på arbejdsmarkedet, og at mange i den forbindelse også starter på et nyt job,” siger Helle Dalsgaard.
”Selvom det ikke er det første, man har fokus på, når man begynder på et nyt job, skal man være opmærksom på pensionen. For med det nye arbejde kan der følge en ny pensionsordning, og det kan betyde, at man har pensioner flere steder. Er det tilfældet, skal man undersøge, om man med fordel kan samle pensionerne ét sted. På den lange bane kan der nemlig være mange penge ekstra at hente til pensionstilværelsen, hvis man ikke betaler omkostninger flere steder,” siger Helle Dalsgaard.
Beregninger fra Sampension viser, at hvis man f.eks. sparer 1.500 kroner i administrationsomkostninger om året ved at samle sine pensionsordninger som 25-årig, får man 89.000 kroner ekstra opsparing ved pensionering.
Hvis man er 35 år, får man 60.000 kroner ekstra opsparing ved pensionering, mens gevinsten ved at samle pensionerne som hhv. 45-årig og 55-årig er på 38.000 kroner og 19.000 kroner.