Det kunne dronning Margrethe aldrig finde på: "Utænkeligt og grænseoverskridende"

17/12/20 19:15

Mathias Busekist

Foto: Shutterstock
Det vil aldrig komme til at ske.

Kong Carl Gustaf har for nylig givet offentligt udtryk for, hvorvidt den svenske regering har håndteret coronasituationen godt nok.

Dronning Margrethe kommer dog ikke til at gøre Sveriges konge efter, da hun dermed ville gøre op med alle former for traditioner.

Det siger historiker og kongehusekspert Sebastian Olden-Jørgensen til B.T. 

"Når det drejer sig om kongehuset og dets relation til politik og staten, så har hun kørt en 110 procent loyal linje. Det ville være helt utænkeligt og grænseoverskridende, hvis hun gjorde som i Sverige," siger Sebastian Olden-Jørgensen til B.T. 

Kong Carl Gustaf har offentligt kritiseret den svenske regering for deres håndtering af coronasituationen, hvilket forbavsede mange. 

"Jeg ser det, som om vi er mislykkedes. Vi har et stort antal, der er døde, og det er forfærdeligt. Det er noget, vi alle lider under. Det svenske folk har lidt kolossalt under svære forhold. siger kong Carl Gustaf til SVT og tilføjer:

"Ikke at kunne tage afsked med sine familiemedlemmer. Jeg tror, det er en tung og traumatisk oplevelse ikke at kunne tage en varm afsked," siger kong Carl Gustaf til SVT. 

Dronning Margrethe vil ikke gøre ham efter

Der er bred enighed blandt diverse eksperter i Sverige om, at kong Carl Gustafs ligger langt fra, hvordan en monark bør opføre sig. 

Sebastian Olden-Jørgsen nævner to årsager til, at dronning Margrethe aldrig kunne finde på at gøre noget lignende. 

"Det ville bryde med det danske dogme. Når det danske kongehus kommer med politiske meldinger, er de helt konsensusorienterede og alment udtryk uden dagpolitisk brod," siger han til B.T. 

Han fortræller derefter den anden grund til, at man ikke skal forvente, at sådanne udtalelser kommer fra landets dronning. 

"For det andet er der ingen, der forventer, at hun gør det. Det ville bryde med traditionen i hendes eget og hendes fars regentliv. Derfor er det svært at tro på, at hun pludselig skulle begynde på det," siger han slutteligt. 

Dronning Margrethe har før kommet med en stikpille i ny og næ, men der er markant forskel sammenlignet med kong Carl Gustafs udtalelse.