Det mener flere danske partier: Hårde stoffer skal lovliggøres til eget forbrug

Nyheder
Foto: Shutterstock. Dette er et modelbillede. I fremtiden vil man måske ikke komme i håndjern for besiddelse af stoffer til eget forbrug.
Det er i øjeblikket forbudt at være i besiddelse af hårde stoffer, og man straffes med bøder og fængselsstraffe, hvis man opdages. Nu vil Alternativet med opbakning fra Liberal Alliance og Enhedslisten dog indføre en lov, så man ikke længere straffes, hvis stofferne er til eget forbrug.

Lige nu læser andre også

Du skal ikke længere straffes, hvis du har stoffer til eget forbrug. Det mener Alternativet. I stedet skal du hjælpes på ret køl.

Tvinges til behandlingshjælp

Selvom Alternativet i deres nye forslag vil fjerne bøder og fængselsstraffe for besiddelse af narkotika til eget forbrug, så skal man dog ikke gå helt fri. I stedet skal straffen erstattes af tvungen behandlingshjælp. Det skriver TV2.

Så man kan ikke bare tage løs af stofferne. Forslaget kommer fra Alternativet, der ønsker at ændre den nuværende lovgivning om euforiserende stoffer. De får opbakning fra både Liberal Alliance og Enhedslisten.

Forsat ulovligt at sælge og smugle

Der skal være meget stor forskel på at besidde til eget forbrug og til at videresælge det. For Alternativet vil fortsat have, at det skal være ulovligt at smugle, sælge og besidde narkotika, der ikke er til eget forbrug. Men det skal ikke længere, være en sag for retssystemet, hvis en person bliver snuppet med stoffer til eget forbrug.

”Misbrug er et spørgsmål om sundhed og ikke om straf. Misbrugere er meget udsatte grupper, som fastholdes i en ond cirkel, når vi kriminaliserer dem, siger Sikandar Siddique, der er retsordfører for Alternativet til TV2.

Liberal Alliance og Enhedslisten

Liberal Alliance og Enhedslisten som egentligt plejer, at have meget forskellige holdninger er begge enige om at forslaget er en god idé.

Alex Vanopslagh der er formand for Liberal Alliance siger, at forslaget ligger helt på linje med deres politik på området.

Den nuværende hårde straf har ikke virket, og giver den modsatte effekt, så derfor skal der nye tiltag ind for at ændre.

Sikandar Siddique fortæller, at der før har været en hård linje, men det har ikke hjulpet, for flere unge tager stoffer end før. Nu har de fundet inspiration i Portugal, hvor de har nedbragt misbrugstal og dødsfald efter at de har afkriminaliseret stoffer.

En ny rapport fra Center for Rusmiddelforskning viser, at der er sket en fordobling de seneste fem år, og at cirka 25.000 unge i alderen 15-24 år har taget kokain inden for den seneste måned.

Tvungen behandling er vejen frem

Portugal har siden 2001 brugt tvungen behandling i stedet for straf. Og det har givet resultater.

Blandt andet er antallet af heroinmisbrugere faldet fra 100.000 til 25.000 viser tal fra EU’s center for narkotika, EMCDDA.

Danmark er ikke det eneste land der kigger på alternativer i forhold til den nuværende narkotikalovgivning. I Norge har de også haft kigget på lovgivningen, og ønsker en lignede lovændring, da de oplever de samme problemer som i Danmark.

 

 

Anbefalet til dig