Diætist: 4 fysiske tegn på at du skal spise flere kulhydrater

Af: Naja Radik

|

07/07/2022

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En diætist har afsløret fire tegn på, at din krop skriger efter flere kulhydrater. Og hvad kunne være bedre, end at få at vide, at man skal spise mere pasta, kartofler og brød?

Lige nu læser andre også

Mange trendy vægttabsdiæter tilskynder til at skære kulhydrater ud af kosten og hævder, at det er hemmeligheden bag, at tabe sig. 

Både keto og atkins diæterne siger, at man i stedet skal fokusere på, at spise protein og fedt. 

Da kroppen har færre kulhydrater, at bruge til energi, forbrænder den kropsfedt i stedet. 

Men en diætist vil sige, at dette er den forkerte måde, at nærme sig sund kost på og potentielt farlig. 

Kroppen bruger i stedet lagret fedt, når der mangler kulhydrat, men det bruger også proteinvæv som i hjertet eller musklen. 

Hver fødevaregruppe, kulhydrater, proteiner og fedtstoffer, er vigtige for vores fysiske sundhed.

Kulhydrater giver fibre til, at holde tarmene i bevægelse og forebygge sygdom.

De giver benzin til hjernen og kroppen.

Uden kulhydrater kan du få hovedpine, forstoppelse, dårlig ånde og kvalme. 

Stivelsesholdige fødevarer, den vigtigste kilde til kulhydrater, bør udgøre en tredjedel af din daglige kost. 

Diætisten siger: 

“Vi får energi fra kulhydrater, protein, fedt og alkohol i vores kost.”

“Enhver ekstra (unødvendig) energi vi indtager, vil blive konverteret til fedt, uanset hvilken kilde det kommer fra.”

“Nogle gange tror folk, at stivelsesholdige madvarer feder, men den samme mængde (i vægt) kulhydrat, indeholder mindre end halvdelen af fedt kalorierne.”

“Undersøgelser har også vist, at kulhydrater er bedre til at tilfredsstille vores sult.”

Diætisten fortalte ifølge The Sun, at der ikke er nogen god  grund til, at fjerne kulhydrater fra kosten.

Hun sagde: 

“Low-carb diæter har været populære i en årrække, selv årtier nu, men at reducere dit kulhydratindtag kan komme med en pris.”

Her er de fire tegn på, at du har brug for at skrue op for dit kulhydratindtag: 

Mangel på energi

Kulhydrater er kroppens vigtigste kilde til brændstof, så hvis du reducerer dit kulhydratindtag betydeligt, vil du sandsynligvis også bemærke en udtømning af dine energiniveauer. 

“Vores krop kan bruge andre kilder til brændstof (såsom fedt), selvom kulhydrater er i stand til at give en hurtigere energikilde, så vi kan fungere optimalt, både kognitivt og fysisk,” sagde hun. 

Hjerne tåge

Den primære energikilde i hjernen er glukose, som kommer fra at spise lækre kulhydrater. 

Symptomer på hjernetåge kan omfatte humørsvingninger, irritabilitet og koncentrationsbesvær.

Diætisten sagde: 

“Indtagelse af kulhydrater sammen med protein hjælper med at understøtte produktionen af tryptofan, som derefter omdannes til serotonin, også kendt som lykke hormonet.”

Mindre energi til at træne

Kroppen lagrer kulhydrater som glykogen i leveren og musklerne. 

Glykogen er den vigtigste energikilde, når du træner, og når det er udtømt, føler du dig træt. 

Det er ikke underligt, at du på en diæt med lavt kulhydrat indhold, kan føle dig for træt til at tage i træningscenteret, hvilket ikke er gavnligt for det generelle helbred.

Hun forklarede, at i værste tilfælde af “trænings-influenza” vil du føle dig ude af det, med hovedpine og muskelsmerter og bare ligge på jorden.

Manglende evne til at komme sig efter træning

Kulhydrater er ikke kun nødvendige før træning, men også efter træning. 

Når glykogenlagrene rammer bunden, har de brug for genopfyldning. 

Det anbefales, at indtage kulhydrater sammen med protein, for at understøtte genopretning og gøre det muligt for dig, at føle dig bedst muligt tilpas, før din næste træning. 

Følelse af ømhed, træg eller lav energi, når du går i træningscenteret, kan signalere dårligt helbred.

Hvilke kulhydrater skal jeg spise? 

Nogle kulhydrater er sundere muligheder end andre. 

Kartoffel er bedst, når den bages, moses eller koges i modsætning til stegt. 

Vi ved alle, at mørkt brød er bedre for os end hvidt brød, men ved du hvorfor? 

Fuldkorn, fuldkornsmel og brunt brød er mere fibrøse og indeholder B-vitaminer, E-vitamin, fibre og en lang række mineraler. 

Det samme gælder pasta, prøv at spise fuldkornspasta i stedet for hvidt pasta.

Korn, såsom couscous, havregryn, brune ris og byg, er også vigtige kilder til stivelsesholdige kulhydrater.

Frugt og grønt indeholder også kulhydrater. 

Diætisten anbefalede, at få dine kulhydrater for det meste fra fuldkorn, frugt og grøntsager.

Anbefalet til dig