Dine madrester kan gøre dig alvorligt syg

Af: Naja Radik

|

27/09/2022

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Dette bør du vide før du spiser dine rester.

Lige nu læser andre også

Hvis du ikke har opbevaret ris resterne ordentligt, risikerer du at blive syg. 

“Der kan vokse to typer bakterier i risene, som kan gøre dig syg, hvis risene efterlades ved stuetemperatur. En af bakterierne Bacillus cereus overlever madlavningen og skaber giftstoffer i risene,” siger seniorrådgiver og dyrlæge Catherine Signe Svinland i den norske fødevarestyrelse, ifølge dagbladet.

Hun forklarer videre, at den anden bakterie Stafylokokkus aureus skaber giftstoffer i risene, der også kan tåle kogning. 

“Begge giftstoffer kan gøre dig alvorligt syg, og der har været dødsfald i udlandet på grund af en sådan madforgiftning. Du kan heller ikke lugte eller smage, hvis der er sådanne toksiner i risen,” tilføjer hun.

Ifølge National Health Service kan du få madforgiftning ved at spise rester af ris. 

Du bliver dog ikke syg af at genopvarme rester af ris, men snarere den måde, risene opbevares på.

Jo længere du har kogt ris stående ved stuetemperatur, jo mere sandsynligt er det, at risene er blevet dårlige. 

“Kogte ris skal nedkøles hurtigt, det kan gøres ved at lægge det i mindre beholdere og så direkte i køleskabet. Hvis du køler det ned i gryden eller en stor mængde samlet, tager afkølingen for lang tid,” forklarer hun.

Hvis risene er blevet dårlige og har fået bakterier eller toksiner, vil det være svært at finde ud af dette. 

Hverken bakterierne eller deres toksiner har lugt eller smag. 

Det hjælper derfor ikke at lugte eller smage på maden først.

Det hjælper heller at genopvarme risene, da dette kan producere højere niveauer af toksiner. 

Bakterierne og toksinerne i risen overlever også frysning. 

“Vi anbefaler, at du ikke koger flere ris, end du har brug for ved hvert måltid,” råder hun.

Anbefalet til dig