Disse boligejere bliver hårdt ramt: Er ikke set siden finanskrisen

10/12/2022

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock
En bestemt gruppe boligejere bliver hårdt ramt af de stigende boligudgifter, som ikke er set siden finanskrisen.

Mest læste i dag

En række danskere er blevet hårdt ramt af stigende boligudgifter, hvilket tæller udgifter såsom renter og boligskatter. Ifølge tal fra Sydbank er disse udgifter nogle steder i landet ved at nå et niveau, der ikke er set siden finanskrisen.

Det er især gældende for området i og omkring København, der ikke blot har været ramt af høje prisstigninger, men også meget kraftige rentestigninger.

Kombinationen af de forskellige stigninger har medført, at det, der kaldes for boligbyrden, har nået et niveau, der er på højde med, hvad det var før finanskrisen.

Søren Kristensen, der er cheføkonom hos Sydbanken, er det boligbyrden, der er et af de vigtigste nøgletal at holde øje med, hvis man ønsker at vurdere, hvordan boligmarkedet er i forhold til økonomien.

"Boligbyrden er et godt mål til at vurdere, hvordan boligmarkedet er i forhold til økonomien. Hvis boligbyrden bliver rigtig høj, er det et udtryk for, at boligpriserne stiger meget mere end vores indkomster, kan følge med til," siger han ifølge Ritzau.

Ifølge Søren Kristensen er det som regel ikke noget, der er holdbart i længden. Derfor er det også et problem, at det netop er, hvad man kan se flere steder i landet lige nu.

Konkret er boligbyrden et tal, der dækker over, hvor stor en andel af ens indkomst efter skat, der skal gå til at betale for boligskatter, boliglån m.m.

Når man ser nærmere på boligbyrden i et geografisk område, betyder det derfor, at man ser nærmere på, hvor stor en del af en gennemsnitsfamilies indkomst, der skal bruges til at betale for førnævnte udgifter i forbindelse med et gennemsnitshus.

Tallene fra Sydbank vidner derfor om, at der er to ender af boligmarkedet, der er vokset fra hinanden. Uden for hovedstaden befinder boligbyrden sig nemlig fortsat et pænt stykke fra det niveau, som det var op til og under finanskrisen.

I hovedstaden ser det dog helt anderledes ud, for her har niveauet nemlig nået et leje på omtrent 60 procent af indkomsterne. Det er det samme leje, som boligbyrden havde i hovedstadsområdet i kriseårene efter 2008, skriver Ritzau.

Søren Kristensen fra Sydbank peger på, at det er en kombination af stigende boligpriser og renter, der har været medvirkende til, at boligbyrden har nået samme niveau i hovedstaden, som i årene efter finanskrisen.

Anbefalet til dig