Disse boligejere skal betale ekstra: Højeste niveau i flere år

18/11/22 16:54

Mathias Busekist

Foto: Shutterstock
Niveauet bliver skræmmende højt.

Boligejere med flekslån vil fra næste år stå over for flere tusinde kroner mere om måneden per lånt million.

I disse dage bliver auktionerne, der bestemmer flekslånenes rente, blive afsluttet. Og niveauet er højt.

Fra næste år vil F1-, F3- og F5-lånenes rente havne omkring tre procent.

"Vi lander med renter, som ligger lige en spids over tre procent. De pågældende boligejere kommer fra renter omkring nul procent," siger Brian Friis Helmer, der er privatøkonom i Arbejdernes Landsbank, ifølge Ekstra Bladet.

Videre fortæller Brian Friss, at der er tale om de højeste renter siden slutningen af 2000'erne, hvorfor rentestigningen altså uden tvivl vil være mærkbar i form af en stigning i den månedlige ydelse.

F1-lånet blev fastsat for blot et år siden, hvor den var negativ - hvilket altså er slut nu - da renten stiger fra -0,24 procent til 3,15 procent fra næste år.

Det betyder, at boligejere formentlig vil komme til at skulle betale 2000 kroner mere om måneden på et lån på en million kroner.

Lån, der har variabel rente, bliver justeret med jævne mellemrum, hvilket blandt andet betyder, at F3-lån bliver tilpasset hvert tredje år, mens F5-lån bliver hvert femte.

Det sker som følge af, at obligationerne, der ligger bag lånet, udløber. Det skal derfor erstattes af nogle nye, hvis niveau bliver bestemt efter auktionerne afholdes.

Det vil derfor altså kun være boligejere med flekslån, der fra næste år vil blive ramt af rentestigningerne.

Det er dog værd at notere, at man kan tale med sin bank om at ændre sin lånetype.

Privatøkonomen forventer slutteligt, at de kommende stigninger vil ramme boligmarkedet mere, end hvad man allerede har set.