Disse danskere får lov til at få corona-vaccinen først

26/11/2020

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock
På et pressemøde har sundhedsminister Magnus Heunicke afsløret, hvilke danskere, der får lov at få corona-vaccinen som de første.

Mest læste i dag

Sundhedsminister Magnus Heunicke har afsløret, at en nylig corona-vaccine er på vej. I den forbindelse har han også meddelt hvem, der bliver de første, der får lov at få corona-vaccinen, er.

Han fortæller, at vaccinen ikke vil blive gjort tilgængelig, før den er blevet godkendt af myndighederne. Han lover desuden, at der vil være fuld transparens i denne sammenhæng. 

Når vaccinen er blevet godkendt af myndighederne, og derfor er klar til distribution, er der særligt to målgrupper, der vil blive prioriteret først. Det er en del af deres vaccinestrategi. 

Derfor vil det være henholdsvis ældre og mennesker med kroniske sygdomme samt personale i sundhedssektoren, der vil blive prioriteret først. 

En gamechanger

Magnus Heunicke lægger ikke skjul på, at det vil få stor betydning, at en coronavaccine bliver bragt på banen. 

"Vi får et nyt våben mod covid-19," lyder det fra Magnus Heunicke, der ligeledes kalder vaccinen for en gamechanger i kampen mod cornavirus. 

Der er ikke angivet en fast dato for, hvornår vaccineringen kan påbegyndes. Heunicke afslører dog, at det mest optimistiske scenarie lyder på, at Danmark vil modtage de første vacciner i slutningen af december. 

Som tidligere angivet, vil de dog ikke blive taget i brug, før de er blevet endeligt godkendt. 

Yderligere sagde Magnus Heunicke også, at en vaccine ikke vil erstatte håndsprit og afstand. Derfor er det anbefalinger, der fortsat vil være gældende, når en vaccine er kommet i spil. 

Ser bivirkninger i sømmene

Thomas Senderovitz, der er direktør i Lægemiddelstyrelsen, sagde på pressemødet, at de ikke kan tillade, at de overser potentielle problemer med en vaccine. 

"Vi kan ikke tillade, at vi overser potentielle problemer med en vaccine," slår han fast, og følger op med: 

"Vi er tæt på målstregen. Men lad mig fastslå, at der er ingen af de ledende vacciner, der går på kompromis med sikkerheden. Vi kigger på en række bivirkninger. Også de virkelig slemme. Det nytter ikke, vi lader noget komme ud, der er være end sygdommen." 

Myndighederne forventer, at en vaccine kan være klar til at komme ud til danskerne inden året er omme. Hvis ikke dette er muligt, vil den komme ud i starten af 2021. 

Anbefalet til dig