Disse tre ting savner danskerne mest på ferien

04/02/2020

Kathrine Frich Lindstrøm

Foto: Shutterstock
En ny undersøgelse viser, at det er tre helt basale ting, danskerne savner mest, når de er på ferie.

Mest læste i dag

En af de ting, der rangere højest ved os danskere, når vi skal fortælle, hvad vi savner mest på vores ferier er vand fra hanen. Men det er ikke den eneste drikkevarer som topper listen. 
Mere end hver tiende dansker peger også på dansk mælk som det, de savner mest, når de er i udlandet. Det viser en ny undersøgelse, som YouGov har gennemført for Mejeriforeningen.

Det smager bare bedre

Det er især til morgenmaden, at rigtig mange danskere savner mælken. I undersøgelsen angiver hele 42 %, at de savner mælk til dagens første måltid. Ifølge Bettina Buhl har netop mælken i generationer spillet en særlig rolle i forhold til dagens første måltid. Tidligere har danskerne især spist grød baseret på mælk, hvor vi i dag oftere spiser forskellige kornprodukter med mælk – som fx havregryn og müsli, forklarer Bettina Buhl. Hun tilføjer:

”Vores maver er rigtig glade for en fiberrig kost med frisk, dansk mælk. Og vi er godt forkælede, når det kommer til mælk. Smagen og konsistensen er helt anderledes, end det vi kan få i udlandet, hvor mælk ofte er et langtidsholdbart produkt. Det smager bare bedre med frisk mælk.”

Mere mælk i fremtiden

Trods et faldende mælkesalg er Bettina Buhl heller ikke i tvivl om, at mælken bliver ved med at være en integreret del af danskernes madkultur – og derfor er det helt naturligt, at netop mælken er noget af det, vi savner allermest, når vi tager på ferie:

”Det kan slet ikke undgås. Fremover tror jeg faktisk, at vi kommer til at opleve det i endnu højere grad. Når vi mødes, er det i stigende grad over en kop kaffe med mælk eller fløde. Også grøden kommer tilbage, fordi flere og flere bliver opmærksomme på fx at have en eller flere kødfri aftener i løbet af ugen.”

Den tredje ting er rugbrød

På listen over savnede ting ligger Rugbrød også højt. Hele 28% af de anspurgte fortæller, at de savner rugbrødet når de befinder sig under sydens sol. Særligt mælken og rugbrødet er der rigtig god grund til, at vi savner. Det forklarer madhistoriker og museumsinspektør for Det Grønne Museum, Bettina Buhl:

”Både mælken og rugbrødet har været helt centrale råvarer igennem hele vores historie. Vi har spist rug siden jernalderen, og vi har forsøgt at udnytte køernes mælk siden bondestenalderen. Det ligger dybt i os og vores madkultur at spise rugbrød og drikke mælk.”

 

Anbefalet til dig