DMI advarer: Hagl og torden på vej

15/6/22 13:27

Thea M. Andersen

Foto: Shutterstock.com
Weekendens vejr giver meteorologerne grå hår.

En usædvanlig varm luft er på vej over Europa, og den nærmer sig nu Danmark.

"Søndag vil varmen så for alvor banke på døren, og især i de sydøstlige egne kan se frem til varmt vejr, lokalt måske op omkring 30 grader," lød det fra Klaus Larsen, den vagthavende meteorolog, tidligere i dag.

Prognoserne har dog været meget svingende, hvad angår weekendens vejr, og det er ikke kun temperaturen, der er usikker – også nedbørsmængderne varierer meget i de forskellige prognoser.

Det skriver DMI på deres hjemmeside.

"Den usikre vejrudvikling skyldes et lavtryk vest for Portugal, som i de kommende dage sender voldsom varm Saharaluft op over Spanien og Frankrig fra syd. Fra fredag får et lavtryk syd for Island ”fat i” den varme luft og sender den videre op mod Danmark, samtidig med at koldere luft strømmer sydpå mod De Britiske Øer," skriver DMI.

To forskellige bud på weekendens vejr

1. Temperatur - halvlunket eller hedt?

Ud fra det første bud vil temperaturen få et nyk opad i løbet af weekenden. Lørdag kommer temperaturen til at ligge mellem 15 og 26 grader og søndag mellem 14 og 33 grader, begge dage varmest mod sydøst.

Men på grænsen mellem varm og kold luft dannes der fronter - og det vil give en del regn og/eller byger, der kan være kraftig og med hagl og torden.

2. Nedbør – småregn eller øs-sjask-regnvejr?

Ud fra det andet bud vil weekenden være regnfuld - især den sydlige del af landet. Om vi når op på varslingskriteriet for kraftig regn, som er mere end 22 millimeter regn på seks timer, er usikkert, men ikke umuligt.

Der er således lagt op til en spændende vejrudvikling- Ligesom vi kender Danmark bedst.

Selvom DMI havde lovet "op mod 30 graders varme", skal du ikke gemme regntøjet og paraplyen for langt væk.