DMI forklarer: Derfor hedder stormen ‘Pia’

Af: Mie M.B

|

22/12/2023

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Stormene skifter navn og køn for hvert nyt træf. Årets første storm i år hed Otto

Lige nu læser andre også

Europæiske meteorologiske institutioner, herunder Danmarks Meteorologiske Institut (DMI), har formaliseret reglerne for navngivning af storme. Dette skridt sigter mod at skabe klarhed og undgå forvirring, når storme bevæger sig mellem landegrænser. Tidligere har hvert land anvendt sine egne navne, hvilket skabte forvirring og forsinkelser i varsling. Det skriver DMI.

Sektionsleder Janne Hansen fra DMI forklarer, at nordisk koordinering tidligere har hjulpet med navngivning, men nu er reglerne udvidet til at omfatte hele Europa. Navngivning af storme er afgørende for at kommunikere tydeligt om farlige vejrsystemer og undgå forvirring blandt myndigheder og offentligheden.

Vigtigheden af korrekt navngivning understreges af det potentielt livsfarlige vejr, der kan forårsage skade på land og til havs. De nye regler indebærer, at det ansvarlige meteorologiske institut i det område, hvor stormen først observeres, tildeler navnet ud fra klare retningslinjer.

Selvom der er internationalt samarbejde om reglerne, er der stadig plads til lokale præferencer og hensyn. Nøglen er at undgå navne, der er vanskelige at udtale ensartet på tværs af sprog. Hemmelige lister og protokoller sikrer, at navngivningen er koordineret og klar til at blive implementeret, når kriterierne opfyldes.

Advarslen kommer fra DMI og lignende organisationer som reaktion på en stigende trussel om storme i Europa. Formaliseringen af reglerne tilføjer et ekstra lag af klarhed og effektivitet for at beskytte samfundet mod potentielle farer fra ekstremt vejr.

Anbefalet til dig