DMI: Januarvejret slår 150 år gammel rekord

Nyheder
Der har ikke været så regnfuld og varm en januar, siden DMI begyndte sine målinger for 150 år siden. Foto: Shutterstock
Januar skriver dansk vejrhistorie. Måneden slutter med en rekordhøj gennemsnitstemperatur, derudover viser nye tal, at klimaet i januar aldrig har været varmere eller vådere siden målingernes start i 1873. Januar er simpelthen blevet 1,6 grader varmere og små 10 mm vådere, sammenlignet med det vi tidligere har betegnet som ’normalt januarvejr’.

Lige nu læser andre også

Årets første måned skriver dansk vejrhistorie med en rekordhøj gennemsnitstemperatur på hele 5,5 grader.

Januar markerer samtidigt det klimatologiske startskud på en ny opgørelse af det danske klima. Og der er ingen tvivl om, at januars klima er under forandring. Det fortæller Danmarks Meterologiske Institut i en pressemeddelelse fredag. 

Januar er blevet varmere og vådere

Når man beregner gennemsnittet af det danske vejr, som har præget måneden de seneste 30 år – kaldes det for en ’klimanormal’. Klimanormaler er vigtige værktøjer til at følge klimaforandringer.

Sætter man det nye bud på januars klima ind i en vejrhistorisk ramme, kan DMI på den måde få et billede af, hvordan det danske klima ændrer sig. Og her er det - ifølge DMI - helt evident, at det danske klima har flyttet sig.

I forhold til den ældre 1961-1990-klimanormal er det blevet 1,6 grader varmere og 8 mm vådere, hvilket svarer til, at vi nu får over 10 % mere nedbør.

’En temperaturstigning på 1,6 °C i løbet af to sammenhængende normalperioder må betegnes som en ret dramatisk ændring. Det er uden fortilfælde i den snart 150 år lange periode, som vi har beregnet klimanormaler for,’ forklarer klimatolog Mikael Scharling og fortsætter:

"Stigningen på 8 mm i nedbøren syner måske ikke af så meget, men til gengæld tegner der sig et billede af, at normalnedbøren i Danmark er steget konstant gennem de sidste 150 år. Den nye klimanormal viser tydeligt, at klimaændringer er noget, der sker lige nu, og ikke først om 50 eller 100 år."

Fremtidens vintre tegner til at blive varmere og vådere

DMI’s observationer viser, at det danske klima har ændret sig siden målingernes start i 1873. Januar er blevet varmere og vådere i Danmark, men hvordan ser fremtiden ud?

"Det, at januar er blevet vådere og varmere, stemmer godt overens med, hvad man kan se i vores Klimaatlas," forklarer klimaforsker Rasmus Anker Pedersenfra DMI og uddyber:

"Hvis udledningen af CO2 fortsætter som hidtil, skal vi forvente, at vinteren i Danmark bliver ca. 4 grader varmere, og mængden af vinternedbør vil forøges med ca. 25 % frem mod slutningen af dette århundrede sammenlignet med i dag. Så det ligner unægtelig den samme tendens, som vi allerede nu kan se med den nye klimanormal for januar – altså at vinteren bliver varmere og vådere."

 

Anbefalet til dig