DMI med opsigtsvækkende melding: Ikke sket i 35 år

18/12/20 07:35

Sarah Steenfeldt

Foto: Shutterstock
Nu kan regnskabet snart gøres op - og det ser ud til, at december i år er ganske usædvanlig.

Der er under en uge til juleaften og præcis 14 dage, til kalenderen viser et nyt år. Det betyder også, at regnskabet for i år snart kan gøres op og det ser ud til, at vi får en usædvanlig solfattig december - faktisk muligvis den mest solfattige december i intet mindre end 35 år.

På nuværende tidspunkt, har der på landsplan været knap 2,1 times solskin. Dermed er der stor sandsynlighed for, at december ender meget solfattig. 

DMIs langtidsmeteorolog Martin Lindberg og klimatolog Mikael Scharling, kommer med deres bud på, hvordan regnskabet kommer til at se ud, når vi afslutter 2020.

”Den milde og fugtige sydlige- til sydvestlige luftstrømning fortsætter frem til juleaften, hvilket fortsat giver en del skyer. I løbet af julen kommer koldere luft ned fra nord eller nordvest. Det giver lidt bedre chancer for lidt sol i resten af måneden, men det bliver nok ikke til ret mange timers solskin,” fortæller Martin Lindberg.

Ender på lun anden plads

Mikael Scharling er heller ikke i tvivl om, at december ender med kun at have ganske få solskinstimer på bundlinjen - hvor få, er dog usikkert.

“Vi havde den solfattigste december nogensinde målt i 1959. Dengang fik vi kun 8 timer på landsplan. Med udsigt til, at det overvejende grå vejr fortsætter, er mit forsigtige bud, at vi samlet set lander et sted mellem 10 og 20 timers solskin, dog meget afhængigt af vejrudviklingen efter jul. Det vil sige, december 2020 kan ende i bund-10 over solfattigste december-måneder DMI nogensinde har registreret og bliver den solfattigste december i 35 år,” forklarer Mikael Scharling, og fortsætter:

”På trods af de mange skyer ser december også ud til at blive tør. Lige nu er der kun faldet 17,6 mm, og selv om vi forventer mere nedbør den kommende uge, kan vi faktisk godt gå hen og få den tørreste december i 25 år.”

Meget tyder på, at 2020 ender med en middeltemperatur på 9,8 grader – hvilket kun er 0,2 grader fra rekorden på 10,0 grader fra 2006. Ifølge Mikael Scharling er det en andenplads, der næsten ikke kan rykkes ved.