DMI melder ud: Hedebølge på vej

07/06/2023

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Det ser ikke ud til, at 25 grader de næste mange dage er nok. Det bliver nemlig endnu varmere.

Mest læste i dag

DMI advarer om muligheden for en decideret hedebølge i næste uge, hvor temperaturerne kan nå over 28 grader tre dage i træk. Det knastørre og solrige vejr har bidt sig fast, og med en forventet temperaturstigning kan Danmark se frem til endnu mere solskin.

Men selvom det lader til at varme op, vil vejret ikke være konstant. DMI har også spottet tegn på en anelse mere ustadigt vejr i horisonten, som kan begynde fra næste weekend og fortsætte ind i uge 25 frem mod sankthans. Dette vil medføre byger og knap så varmt vejr.

Pusterummet ventes at vare en uge eller to, men på landsplan vil det kun give en smule nedbør med store variationer.

En af de primære faktorer bag det aktuelle vejr er et omfattende højtryksområde, der strækker sig fra Norskehavet til Rusland. Dette højtryk sender tør og varm luft ind over os fra øst, hvilket sikrer solrigt vejr de fleste dage.

Men i et lille land som Danmark, omgivet af hav, vil det medføre ret store temperaturforskelle hen over landet - varmest længst mod vest, mens det langs østvendte kyster bliver lidt mere svalt.

Hedebølgen og det tørre vejr kan dog kortvarigt blive afbrudt. Når vi kommer frem mod weekenden, bliver prognoserne noget usikre.

En svag koldfront kan passere landet fra vest og give byger, men om den går i opløsning eller eventuelt først passerer i uge 25, er endnu uvist. I forbindelse med en frontpassage vil vi få et skift til vestenvind med lidt dalende temperaturer.

Trods usikkerheden omkring weekenden, begynder ugen altså varm og solrig, men kan ende med et lille temperaturdyk og flere skyer en overgang.

Dagtemperaturerne forventes generelt at ligge mellem 18 og 28 grader, mens nattemperaturerne ventes at nå ned mellem 8 og 15 grader.

Højtrykket ventes fortsat at dominere vejrsituationen med tørt og solrigt vejr. Dog kan kortvarige perioder med lidt mere ustabilt vejr forekomme.

Når dette sker, vil det ofte hænge sammen med, at luftmassen i sig selv bliver ustabil, fremfor at deciderede fronter med mere udbredt nedbør gør sig gældende. Hvordan selve sankthans vejret bliver, er det endnu ikke muligt præcist at sige. Men der er stor sandsynlighed for, at ildrøde brandfare-indeks mange steder i landet kan forhindre tilladelse til at tænde bålet, medmindre forbipasserende byger har opblødt tørkeindekset en smule.

DMI forudser ikke nævneværdige forskelle i vejret i de følgende uger, hvor vi går fra midsommerugen ind i den første uge af juli. Hovedindtrykket er masser af plads til solen og kun enkelte dage med flere skyer og en beskeden mulighed for byger. Dagtemperaturerne ventes generelt at ligge mellem 16 og 26 grader, mens nattemperaturerne oftest vil være mellem 8 og 14 grader.

Anbefalet til dig