DMI: Så kom sneen

11/11/2021

Sarah Steenfeldt

Foto: Shutterstock
Nu er landskabet prydet af fint hvidt sne.

Mest læste i dag

Herhjemme har vi endnu ingen glæde af sne - men på Grønland kan man nu endelig glæde sig over et hvidt landskab.

Sneen har ladet vente på sig i år i det sydvestlige Grønland. Lavtrykkene, som normalt leverer nedbør og ofte af den hvide slags, er nemlig rejst andre veje, og det har kunnet ses i landskabet indtil nu.

Det skriver DMI i en pressemeddelelse. 

Én af DMI’s meteorologer, Jens Lindskjold, arbejder i Nuuk. Han har også bemærket sneens fravær:

”Vejret har over længere tid været præget af, at det store højtryk, som normalt ligger over Indlandsisen, ofte har bygget bro til et bastant højtryk over Labrador. Det har tvunget lavtryk og fronter til at tage en sydligere tur fra New Foundland op over Irmingerhavet til Island, i stedet for op i Labradorhavet, hvor de normalt ville have kastet sne af sig på Grønlands vestkyst,” forklarer Jens Lindskjold, og fortsætter: ”Enkelte gange har fronter fra nord bevæget sig sydover, men i oktober er de alle, på nær én, stoppet inden de nåede Nuuk. Nord for Nuuk er der altså kommet lidt mere nedbør, ligesom de egne også har haft lidt flere snebyger.”

Bedre sent end aldrig. I begyndelsen af november kom sneen til Nuuk og resten af sydvestkysten. Foto: Peter Jacobsen, meteorolog i Nuuk.

Har været tørt for årstiden 

Ifølge Jens Lindskjold er billedet ved at vende. Der er nemlig udsigt til, at der er åbnet for sluserne fra vest, så lavtrykkene igen kan komme ind med nedbør. Nedbør som overvejende vil falde som sne.

DMI’s klimatolog Caroline Drost Jensen har overblikket over målinger af nedbør, temperatur og meget andet for hele Grønland, og ifølge Caroline har september og oktober været meget tørre for årstiden.

”I Sydvestgrønland fra Nuuk og ned mod Qaqortoq er der faldet mindre nedbør end der plejer. September i Nuuk bød på sølle 7,8 mm nedbør sammenlignet med de normale 104,6 mm (foreløbige klimanormal fra 1991-2020). Og sammenlagt for september og oktober, er der kun faldet mellem 30 og 50 procent af, hvad der normalt falder i området. For Nuuks vedkommende er der endda faldet endnu mindre nedbør i de to måneder. Når det så er sagt, er det ikke ekstremt. Det sker fra tid til anden,” fortæller Klimatolog Caroline Drost Jensen.

Anbefalet til dig