DMI: Sådan bliver pinsevejret

26/05/2020

Julie Møller

Foto: Shutterstock.
Pinsen er lige om hjørnet, og her får du et overblik over pinsevejret. Kan du hive grillen frem eller bliver det indendørs hygge hele pinsen?

Mest læste i dag

I år falder pinsedag søndag den 31. maj og 2. Pinsedag mandag den 1. juni. Det betyder forlænget weekend for mange, og her får du et overblik over pinsevejret. Kommer du til at se pinsesolen danse? Kan du hive grillen frem? Eller bliver det indendørs hygge hele pinsen?

Solskin og tørt vejr

Det tegner rigtig godt i skrivende stund. DMI melder om tørt vejr med nogen eller en del sol i weekenden. Lørdag byder på helt op til 23 grader, og hvis du vil nyde de højeste temperaturer, så skal du søge mod det jyske, da det bliver varmest i Jylland. Der bliver svag til jævn skiftende og senere nordøstlig vind, på Bornholm op til frisk vind. 

Kommer pinsesolen til at danse?

Det gode vejr fortsætter søndag, hvor der også bliver tørt med delvis solskin. Så pinsemorgen vil der være gode chancer for at se pinsesolen danse. Dog vil der i perioder stedvis være mere skyet. Temperaturen falder en smule, og vi kan forvente dagtemp. op mellem 15 og 20 grader. Der vil være en svag til jævn vind fra nordøst, mod sydøst stedvis op til frisk vind.

Lige nu spår DMI også mandagen til at blive mest tør med ret uændrede temperaturer. Så pinsevejret ser ud til at blive rigtig flot med solskin, tørt vejr og masser af mulighed for grill, gåture og hygge udendørs. 

På redaktionen holder vi løbende øje med vejr-nyt fra DMI, så vi hele tiden kan opdaterer denne artikel, hvis der kommer nyt i forhold til weekendens pinsevejr. 

Hvorfor 'danser pinsesolen'?

Ifølge Kristelig Dagblad, så stammer forestillingen om, at solen danser pinsemorgen, fra omkring midten af 1800-tallet. Der findes en beskrivelse af den borgerlige familie i København, der pinsemorgen skal ud for at se solen danse i Vilhelm Bergsøes selvbiografiske roman Fra den gamle fabrik, der udkom i 1869. 

Nogle tror, at udtrykket er opstået, fordi man har festet, været oppe til den lyse morgen og vakler hjem i morgensolens stråler, der opfattes som dansende, muligvis pga. en høj alkoholpromille. Men forestillingen har altså eksisteret længe uden vilde abefester og sløret blikke. 

 

Anbefalet til dig