DMI udsender advarsel: Der er høj risiko

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Danskerne skal være klar på risiko, melder DMI

Lige nu læser andre også

Med de danske marker og haver efterlades tørre og støvede, tyder alting på en hård tørkeperiode for Danmark. Maj måned bød på kun 14,1 mm nedbør, hvilket er 70% mindre end den normale nedbør for måneden, og udsigterne for den nærmeste fremtid forudser ikke noget regn.

DMI's klimatolog Mikael Scharling advarer om, at der i øjeblikket er høj risiko for tørke i store dele af landet. Selvom der stadig er lidt at give af i det indre Jylland ned langs den jyske højderyg, kan den lette sandede jord og manglen på regn hurtigt forstærke tørken.

Tørkeindekset står i øjeblikket på 9,0 på landsplan og bevæger sig hurtigt mod sit maksimum på 10. Ifølge Scharling har DMI i sin 19 årige historie af tørkeberegninger kun registreret et så højt tørkeindeks tidligt på året i 2008 og 2020.

Sammenlignet med det gennemsnitlige tørkeindeks for perioden 2005-2022, er indekset i dag hele tre klasser højere. Det betyder, at jorden har et vandunderskud på 30 mm, svarende til næsten halvdelen af den normale nedbør for juni (64,3 mm ifølge klimanormalen for 1991-2020).

"Vi har et vandunderskud svarende til halvdelen af den nedbør, vi normalt får i en hel juni måned. Sådan et underskud er svært at indhente; selv hvis nedbørsmængden for juni skulle normaliseres, er der stor sandsynlighed for, at tørkeindekset forbliver rødt," uddyber Scharling.

DMI's seneste sommerprognose forventer ikke meget regn, hvilket ikke er godt nyt for de, der længes efter mere fugtige tider. Det tørre vejr skyldes et vedholdende højtryk over De Britiske Øer og Danmark. Prognoser antyder, at det sandsynligvis skal helt til august før højtrykket svækkes, hvilket giver Danmark en generelt stabil, tør sommer med mere sol og varme end normalt.

Denne situation kan være til glæde for turister og dem, der elsker solbadning, men det er skidt nyt for landbruget.

I SEGES Innovation, en organisation der udvikler ny viden og løsninger for bæredygtig fødevareproduktion, udtrykker afdelingsleder i Planter & Miljø, Jens Elbæk, stor bekymring. Han påpeger, at tørken, hvis den fortsætter ind i juni, kan føre til alvorlige konsekvenser for landbruget, ligesom det skete i 2018.

"Det er endnu ikke en katastrofe for dansk landbrug, men det ligner mistænkeligt tørken i 2018. Det kan gå helt galt, men det ved vi først, når det er sket. Det koster allerede nu på udbyttet for landmændene. Om 14 dage er det ved at være kritisk for dansk landbrug, hvis vi stadig ikke har fået noget vand," advarer Elbæk. Han bemærker også, at tørken kommer i kølvandet på en tid med høj gødning- og energipriser samt inflation, hvilket gør situationen endnu mere alvorlig for landbruget.

Anbefalet til dig