DMI udsender kategori 3-varsel: Meget farligt vejr

29/01/2022

Henrik Rothenbücher

Genrefoto: Stormen Knud ramte her Nørre Vorupør syd for Hanstholm, fredag 21. september 2018. Foto: enning Bagger/Ritzau Scanpix.
Stormen er på vej mod Danmark, og det har fået DMI til at opjusterer deres varsel til den højeste i systemet.

Mest læste i dag

DMI har meldt ud, at et kraftigt, østgående lavtryk lørdag vil tage en bane nord om Danmark. På sydsiden af dette lavtryk vil det blive meget blæsende. Blæsten vil først komme fra vest, men vil senere komme fra nordvest.

Derfor er der blevet udsendt et varsel om storm, der gælder for dele af Jylland. Dertil gælder dette varsel også for dele af Fyn, den nordlige og nordvestlige del af Sjælland samt på Bornholm. DMI melder, at dette varsel gælder fra lørdag eftermiddag til søndag formiddag.

Stormen, der har kurs mod Danmark, og altså forventes at ramme lørdag eftermiddag, har fået navnet Malik. Stormen rammer ikke hele landet, men i resten af landet er der udsendt varsel for stormende kuling med vindstød af stormstyrke.

Når den kraftige vind kommer, er der også en risiko for, at den tager forhøjet vandstand med sig. Det gælder langs den jyske vestkyst. Desuden er der også udsendt et varsel om forhøjet vandstand i Vadehavet, hvor der ved højvandet natten til søndag ventes 2,4 til 3,0 meter over DRV90.

Den kraftige vind vil også presse vand ind i Skagerrak, ligesom Kattegat senere vil blive ramt, lyder meldingen fra DMI. Dette har fået dem til at udsende et varsel om forhøjet vandstand i De Indre Danske Farvande.

DMI oplyser, at vandstanden i løbet af søndagen kan nå 1,2 til 1,6 meter over den daglige vandstand (DVR90). Dette gælder for Roskilde Fjord og Isefjord samt ved Sjællands nordkyst, hvor vandstanden dog kan nå 1,6 til 1,9 meter over normal vandstand (DVR90).

I forbindelse med det udsendte kategori 3-varsel, har DMI også udsendt en opfordring til at beskytte sig selv og sin ejendom:

"Beskyt dig selv og din ejendom. Kraftig vind kombineret med forhøjet vandstand vil medføre store kystoversvømmelser og betydelig skade på bygninger og kystsikring," skriver DMI, og fortsætter:

"Offentligheden opfordres til at undgå unødig færdsel i oversvømmelsestruede kystområder samt efterkomme rådgivning fra myndighederne."

 

Anbefalet til dig