Dn 8. april er der total solformørkelse: Her kan du se det

Af: Lucas Andreas

|

18/03/2024

Genrefoto: Wikimedia Commons / Kprak09
Genrefoto: Wikimedia Commons / Kprak09
Total solformørkelse er en særlig astronomisk begivenhed.

Mest læste i dag

En solformørkelse er et spektakulært og sjældent naturfænomen, der vækker stor fascination verden over. Når månen passerer mellem Jorden og solen og fuldstændigt dækker solens skive, skabes et øjeblik af dagsmørke, der fortryller og fanger tilskuere i sin magi.

Den 8. april vil nattehimlen byde på et spektakulært syn, når en total solformørkelse kaster sin skygge over dele af Nordamerika. Dette fænomen, hvor månen glider ind mellem Jorden og solen og fuldstændigt dækker solens lys, lover at blive en mindeværdig oplevelse for dem heldige nok til at befinde sig inden for den snævre sti af totalitet, der strækker sig over Mexico, USA og Canada.

Solformørkelser er et af naturens mest imponerende skuespil og optræder, når de himmelske forhold præcist tillader månen at skjule solen for vores blik. Ifølge NASA vil denne begivenhed tillade folk i de tre nævnte lande at opleve total mørklæggelse, mens andre 43 lande, herunder Grønland, Portugal og Island, vil blive behandlet med en delvis solformørkelse.

Observatører i Mexico kan forvente at se solformørkelsen mellem kl. 12:09 og 13:29 UTC, mens i USA vil fænomenet kunne iagttages mellem 13:38 og 15:27 UTC, og i Canada mellem 15:17 og 17:13 UTC. Den maksimale varighed af det totale mørke vil være 4 minutter og 28 sekunder, hvilket lover et sjældent og fascinerende syn.

Selvom solformørkelser utvivlsomt er et fascinerende syn, er det kritisk at huske på sikkerheden, når man observerer dem. Almindelige solbriller tilbyder ikke tilstrækkelig beskyttelse mod solens skadelige stråler under en solformørkelse. Derfor anbefaler NASA brugen af specielle solformørkelsesbriller, som effektivt kan blokere for solens lys og gøre observationen sikker.

Uanset om man befinder sig i byen eller på landet, er det vigtigste en klar udsigt til himlen. Og mens man håber på klart vejr, er forberedelsen med de rette solformørkelsesbriller essentiel for en sikker og uforglemmelig oplevelse af dette himmelske fænomen.

Kilde: Merkur.

Mest læste

Derfor gik grevinde Alexandra fra prins Joachim Grevinde Alexandra har ikke før sat ord på, hvad der medførte, at hun og prins Joachim blev skilt i 2005. I en kinesisk tv-dokumentar, der handler om grevinde Alexandra, har hun for første gang løftet sløret for, hvorfor kærligheden ikke holdt.
Ville ikke være med: Dette nægtede Puk Elgård at gøre i Go' Morgen Danmark I syv år var Puk Elgård vært på Go' Morgen Danmark - og undervejs var det særligt én udfordring, som hun svarede klart nej til.

Anbefalet til dig