Den store asiatiske gedehams bærer det latinske navn vespa mandarinia. De største af slagsen, kan nå en længde på op til fem centimeter. Der er derfor en ordentlig krabat, der de seneste par år har spredt sig til mange europæiske lande. Det er den største af sin art.
Hvert eneste år er den asiatiske gedehams skyld i mange dødsfald, da dens cocktail af gift kan give både sår og nyresvigt.
Kom ved en fejltagelse til Frankrig
Den asiatiske gedehams kom ved en fejltagelse til Frankrig fra Kina i 2004. Siden har de spredt sig til flere lande i Europa, hvor særligt Frankrig i det meste af landet er blevet invaderet af det modbydelige bæst. Gedehamsen spreder sig med ca. 60-80 kilometer om året, så Danmark kan snart stå for tur. Tyskland fik de første besøg i 2014, mens England så de første eksemplarer i 2016.
Den asiatiske gedehams er en dyr fornøjelse for langt de fleste lande.
Professor Franck Courchamp har anslået, at gedehamsen kostede Frankrig omkring tre millioner kroner allerede i 2016, altså kun to år efter den fejlagtigt blev importeret. Siden 2006 er omkostningerne steget med ca. tre millioner om året.
Da den asiatiske gedehams er en invasiv art, der er en af de største trusler mod biodiversitet og et økosystemets funktion, så er det vigtigt, at man håndterer dens udbredelse. Derfor anbefales det, at arten udryddes, så snart den spores i et nyt land.
Dødbringende for mennesker og bier
Det er ikke kun mennesker, der ikke bryder sig om den invasive gedehams. Særligt bier har det svært, når den asiatiske gedehams invaderer deres områder. Det er skadeligt for både bi-bestanden og honningproduktionen.
Det anbefales derfor, at du rapporterer det straks, hvis du får øje på en af de stygge insekter.
Det anslås, at Frankrig bruger omkring 75 millioner kroner på at holde bestanden af asiatiske gedehamse nede.