Dødbringende protester eskalerer i Iran: Kvinder brænder nu deres hijabs

22/9/22 03:44

Naja Radik

Foto: Yasin Akgul/AFP/Ritzau Scanpix
Voldelige protester er brudt ud over hele Iran, efter at politiet slog en kvinde ihjel for ikke at følge landets strenge hijab love

Kvindelige demonstranter har afbrændt hijabs på gaden, og der er udbrudt optøjer, hvor mindst otte mennesker er blevet dræbt i sammenstød med politi og moddemonstranter.

Urolighederne er opstået, efter at 22-årige Mahsa Amini blev slået ihjel efter sin anholdelse, for ikke at bære det religiøse tørklæde, som er lovpligtigt for iranske kvinder. 

Betjente fra patruljen, der håndhæver de strikse påklædningsregler, hævdede, at den unge kvinde pludselig fik hjertesvigt på politistationen og døde den 16. september efter to dage i koma, skriver The Sun.

Øjenvidner hævdede dog, at hun blev slået af politiet og fik hovedet slået ind i siden på politibilen. 

Optagelser fra sociale medier viser nu omfanget af opstanden over hendes død, med vilde optøjer fanget på kamera. 

Nogle kvinder kan ses rive deres hijab af og snurre dem rundt over hovedet, for derefter at smide det lovpligtige stykke tøj på et bål.

Demonstranter er stødt sammen med politiet, der er blevet kastet med sten og flasker, samt sat ild til en række byer i protest.

Reaktionen fra myndighederne har været hård og medlemmer af paramilitære grupper er blevet set slå på demonstranter. 

Disse grupper er adskilt fra den iranske hær, men er tidligere blevet brugt af landets diktatoriske islamiske regime til at undertrykke protester.

Politiet åbnede ild mod demonstranter i Kurdistan provinsen, hvor Mahsa var fra, det skete efter hendes begravelse lørdag. 

Optagelser viste kvinder, der rev deres tørklæder af i gaderne og råbte; “Død over den islamiske republik!” 

På trods af den undertrykkende vold har protesterne gjort indtryk og tiltrukket enorme folkemængder.

Der har været rapporter om rasende borgere, der river billeder af landets øverste leder ned. 

Nogle kunne høres råbe “død over diktatoren” og slogans for kvinders rettigheder.

Statslige medier rapporterede i dag, at demonstrationerne havde spredt sig til 15 byer og at op mod 1000 mennesker var blevet anholdt. 

Menneskerettighedsgrupper siger, at de er dybt bekymrede over den ulovlige magtanvendelse fra iransk politi og sikkerhedsstyrkers side.