Døde fugle over det hele: Dansk ø ramt af mystisk fænomen

15/04/2020

Christian Granhøj Skouboe

Læse ligger i smørhullet mellem Danmark og Sverige. Her ses et modelfoto af en svensk and, der er dø. For tiden ligger der døde ænder overalt på Læsø. Foto: Shutterstock
Øboerne spærrer øjnene op, når de går sig en tur på stranden i disse dage.

Mest læste i dag

Læsø er normalt kendt for sydesalt, jomfruhummere og smukt lyng, der strækker sig så langt, øjet rækker. I disse dage hjemsøges øen ud for Frederikshavn dog af et fænomen, som får både lokale og andre til at spærre øjnene op. 

Lige nu ligger der nemlig flere hundrede døde ænder langs strande over hele øen. Det skriver TV2 Nord

Hvorfor fuglene er døde vides ikke, men de mange døde fugle har fået frygten for et udbrud af fugleinfluenza til at sprede sig. Det er ikke unormalt, at man ser døde fugle på strandene på den lille ø, men en vildtkonsulent fortæller, at omfanget får ham til at spærre øjnene op.

Testet for fugleinfluenza

Det anslås af lokale, at der ligger 200 døde ænder på tværs af Læsø. 

"Jeg ved ikke præcis, hvormange der er tale om, men der er mange, og de ligger overalt. Der er tale om en overdødelighed, for godt nok plejer vi hvert år at se døde ænder langs strandene, men ikke så mange som i år," fortæller vildtkonsulent Mogens Sonne Hansen fra Naturstyrelsen til TV2 Nord.

Fødevarestyrelsen er blevet kontaktet. Flemming Kure Marker, der er chef for styrelsens afdeling Veterinær Nord, bekræfter over for tv-stationen, at de har testet fire af de døde ænder. Ingen af disse var smittet med fugleinfluenza, dermed mener man ikke, at influenzaen kan være skyld i dødeligheden blandt ænderne. 

 

Anbefalet til dig