Døjer du med sølvfisk i hjemmet? Her er tricket til at bekæmpe dem

Af: Kasper Rud

|

18/08/2024

Nyheder
Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons
August-måned er den værste måned i forhold til sølvfisk i hjemmet.

Lige nu læser andre også

Kampen mod sølvfisk: En personlig beretning om at bekæmpe skadedyrene på en human måde

Midt om natten, i en situation de fleste af os frygter, stødte jeg på et uvelkomment syn i mit badeværelse: en sølvfisk.

Disse små insekter, der ligner noget fra en gyserfilm, havde fundet vej ind i mit hjem, og tanken om, hvor længe de havde gemt sig ubemærket på det grå badeværelsesgulv, gav mig kuldegysninger.

Der var ingen tvivl om, at jeg måtte handle hurtigt.

Sådan lød en beretning til Express.

Sølvfisk er almindelige gæster i august, ifølge data fra victoriansk VVS, så deres optræden var ikke overraskende. Men i stedet for at ty til drastiske metoder som diatoméjord, der dehydrerer og dræber insekterne, besluttede jeg mig for at finde mere humane løsninger til at holde dem væk.

Det første forsøg involverede at flytte en fredslilje til badeværelset. Fredsliljer elsker fugt, og tanken var, at hvis planten kunne opsuge noget af fugtigheden, ville badeværelset blive mindre tiltrækkende for sølvfisk. Desværre virkede det ikke. De små skadedyr fortsatte med at dukke op, trods plantens tilstedeværelse.

Næste forsøg var kanelstænger, da det siges, at sølvfisk afskyr lugten af kanel. Men endnu en gang fejlede forsøget, og kanelstængerne endte i skraldespanden uden at have haft nogen effekt.

Det blev til en vane at gå ind på badeværelset om natten, når sølvfisk er mest aktive, for at se om bestræbelserne havde virket. Det gjorde de ikke. Jeg blev mødt af flere af de glinsende insekter, hvilket gjorde mig både vred og frustreret.

Mit tredje forsøg involverede en lavendeloliediffusor, da sølvfisk heller ikke kan lide lavendel. Jeg nød duften, og i et par dage så det ud til, at det virkede – indtil endnu en sølvfisk dukkede op.

Til sidst besluttede jeg mig for at tilføje en affugter til kampen. Sammen med fredsliljen og lavendelolien skabte affugteren en tredobbelt trussel mod sølvfiskene. Til min store lettelse gjorde affugteren en forskel. Dog var det chokerende at se, hvor meget vand den opsamlede i løbet af en nat.

Nu, hvor sølvfiskene er under kontrol, står jeg med en ny bekymring: Er den høje luftfugtighed blot et resultat af mine daglige brusere, eller er der et VVS-problem i bygningen? Men det må jeg tackle en anden dag. For nu er mit badeværelse endelig frit for sølvfisk.

Anbefalet til dig