Dommen er faldet: Veganer var ikke udsat for diskrimination på sygehus

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Nu er dommen faldet.

Mest læste i dag

Det var en helt almindelig dag i retten i Hillerød, men sagen, der blev afgjort, har vakt opsigt og debat. I centrum stod en veganer og Region Hovedstaden. 

Nu er dommen faldet: Regionen er frifundet for beskyldninger om diskrimination.

Det skriver Ekstra Bladet

Dansk Vegetarisk Forening havde rejst sagen mod Region Hovedstaden på vegne af en kvinde, der i 2020 blev indlagt på Hvidovre Hospital under sin graviditet og fødsel. 

Kvinden, der er ansat i foreningen og lever vegansk, følte sig derfor ikke ordentligt behandlet, da hospitalets køkken ikke kunne tilbyde tilfredsstillende veganske måltider.

Hun måtte tage til takke med ris, rodfrugter og knækbrød – en kost, hun fandt utilstrækkelig. 

Foreningen hævdede, at dette var en form for diskrimination, idet veganere ifølge dem burde være beskyttet som en minoritet under Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

Men retten så anderledes på sagen. Her blev det fastslået, at kvinden ikke var blevet afskåret fra at spise vegansk mad, da hun havde mulighed for selv at medbringe vegansk mad, få det leveret af pårørende eller købe det i en butik på hospitalets område.

Dommerne vurderede, at disse muligheder betød, at kvinden ikke var blevet diskrimineret. Regionen havde dermed ikke forpligtelsen til at tilbyde en specifik vegansk menu til indlagte patienter.

Den konkrete sag har vakt debat om hospitalers forpligtelser og patienters rettigheder. For hvor går grænsen for, hvad en offentlig institution skal kunne tilbyde, og hvor meget ansvar ligger hos den enkelte patient?

Mest læste

Derfor gik grevinde Alexandra fra prins Joachim Grevinde Alexandra har ikke før sat ord på, hvad der medførte, at hun og prins Joachim blev skilt i 2005. I en kinesisk tv-dokumentar, der handler om grevinde Alexandra, har hun for første gang løftet sløret for, hvorfor kærligheden ikke holdt.
Kvinde lægger 2 opvasketabs i vaskemaskinen - og se så magien ske Flere danskere har oplevet problemet, og det kan løses med denne simple metode.

Anbefalet til dig