DR-profil er blevet udvist

03/8/22 18:26

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock
DR-korrespondenten er blevet udvist af Rusland, og må ikke opholde sig i landet de næste ti år.

Matilde Kimer, som er Rusland-korrespondent for DR, er blevet nægtet indrejse i Rusland. Ifølge Ritzau er det af 'sikkerheds- og forsvarsmæssige hensyn', at hun er blevet nægtet indrejse.

Dette fik hun at vide mandag morgen, hvor hun fik overleveret et dokument i en lufthavn i den russiske hovedstad Moskva.

I dette brev står der, at hun er udvist af Rusland, og at hun ikke kan få lov til at rejse ind i landet før 2032. Efter at have fået lov til at læse dokumentet, blev hun placeret i en ventesal, hvorefter hun senere blev deporteret fra landet.

"Min første reaktion var, at jeg blev pissevred. Og da jeg så var kølet lidt ned, blev jeg også ked af det, fordi jeg tænkte på alle de gode oplevelser, jeg har haft i Rusland," fortæller Matilde Kimer til DR.

Matilde Kimer har opholdt i Rusland i de seneste mange år, da hun har dækket Rusland på vegne af DR i de seneste 13 år.

Ifølge DR er Matilde Kimer dog langt fra ene om at være blevet smidt ud af landet på det seneste. Mediet melder nemlig, at der i alt er 41 journalister og mediepersoner fra en række britiske medier som BBC, The Guardian, Daily Telegraph og Sky News, der også er blevet smidt ud.

Udenrigsminister Jeppe Kofod fortæller til DR, at han mener, at sagen skal tages op, og derfor har han i sinde at bede den danske ambassade i Rusland om at rette henvendelse til de russiske myndigheder.

"Det er uhørt at behandle en journalist på den måde, og det er uhørt angreb på den frie presse fra Rusland og Putins side, og det er noget, vi tager den allerstørste afstand fra. Det viser, hvilken katastrofal kurs, Rusland er inde på," siger han til DR.

Matilde Kimer har dækket Rusland i de seneste 13 år, men hun har dog kun været korrespondent i Rusland og Ukraine siden 2014. Derfor har hun naturligvis også dækket krigen i Ukraine, efter Vladimir Putin sendte sine styrker ind i landet i februar.