Drama før Eurovision: Kræver dette land ekskluderet

Af: Mie M.B

|

18/12/2023

Foto: YouTube
Foto: YouTube
Landet planlægger flere protester og demonstrationer

Mest læste i dag

Foreningen af Komponister og Sangskrivere i Island (FTT) opfordrer Islands nationale tv-station, RUV, til at trække sig fra Eurovision hvis Israel opretholder sin deltagelse. Denne opfordring minder om lignende situationer fra 2022, hvor flere nationer krævede, at Rusland blev udelukket på grund af invasionen af Ukraine. Det skriver Mediet Sky News.

FTT understreger, at det er deres pligt at tage afstand til krig, drab af civile og uskyldige børn. De opfordrer til at undlade at deltage i begivenheder, der forbindes med nationer, der anvender militær magt, især når begivenheden traditionelt præges af glæde og optimisme.

RUV bekræfter, at der er planlagt en demonstration uden for deres kontorer som reaktion på dette spørgsmål. Island har haft relativ succes i konkurrencen de seneste år, og mange mener, at Islands Dadi Freyr ville have vundet i 2020, hvis begivenheden ikke var blevet aflyst.

Pro-palæstinensiske aktivister og grupper opfordrer også til boykot, og Irlands RTE rapporteres at have modtaget hundredvis af e-mails med anmodninger om at boykotte næste års konkurrence.

I 2023 kom Israel på tredjepladsen med Noa Kriels dansepopnummer "Unicorn". Kriel, der tidligere havde tjent som soldat i de israelske forsvarsstyrker, førte til, at Rusland blev udelukket fra konkurrencen, og Ukraine vandt med Kalush Orchestra, hvilket resulterede i, at 2023-udgaven blev afholdt i Liverpool.

Sky News har kontaktet showets arrangør og den israelske offentlige tv-station for kommentarer. EBU, en sammenslutning af nyhedskanaler, fastholder, at det er en konkurrence for nyhedsstationer, ikke regeringer, og at den israelske tv-station har deltaget i konkurrencen i 50 år. 

Både Island og Israel har bekræftet deres deltagelse i næste års konkurrence i Sverige, men har endnu ikke udvalgt deres bidrag.

Anbefalet til dig