Dronning Margrethe overrasker på sin fødselsdag

Adrian Hughes interviewer Dronningen I ‘Klog på Sprog’ fredag den 16. april klokken 11.03. Foto: Christian Munk / DR

I et nyt interview taler Dronningen blandt andet med vært Adrian Hughes om at give ord friskhed, om at citere sig selv og om ikke at ’fiske noget op af bøtten’.Interviewet sendes på dronningens fødselsdag fredag.

Hvordan undgår man at gentage sig selv, når man som H.M. Dronningen bliver interviewet ofte og tit stillet de samme spørgsmål?

Det beretter Majestæten om i en samtale med P1’s Adrian Hughes i udsendelsen ’Klog på Sprog’. Her fortæller Dronning Margrethe om sit udtryk i taler og interviews. Samtalen bliver bragt på Dronningens 81-års fødselsdag, fredag den 16. april fra klokken 11.00 til 12.00 på P1, og interviewet kan efterfølgende også høres på DR Lyd, fortæller DR i en pressemeddelelse. 

"Jeg synes, det er vanvittigt irriterende, at man pludselig opdager, at man citerer sig selv. Det bryder jeg mig ikke om. Jeg prøver at finde et friskt udtryk, så der ikke er støv på de ord, man kommer med. Tænk på skind på et eller andet, som har stået for længe," forklarer H.M Dronningen i P1’s fødselsdagsinterview med Majestæten.

Værten på ’Klog på Sprog’, Adrian Hughes, oplever, at Dronningen går uhyre højt op i, hvordan hun nuancerer, præciserer og varierer sit udtryk.

"Enhver sproginteresseret, som krydslæser Dronningens mange interviews, bliver opmærksom på hendes målrettede arbejde med at pleje, udvide og vedligeholde sit sprog. Det bliver især tydeligt i de mange tilfælde, Dronningen har svaret forskelligt og med nye sproglige billeder på næsten identiske spørgsmål. Dronningen svarer nogenlunde det samme om det hele i dag, som hun gjorde ved tronbestigelsen i 1972, og alligevel forbløffes jeg over, at Dronningen finder nye måder at tale om tingene på, hver gang hun bliver spurgt," siger han.

Læs også

Mor og søn krydser gaden - Så gasser bilisten 'voldsomt' op

Gennemgår taler

I ’Klog på Sprog’ gennemgår H.M. Dronningen og Adrian Hughes interviews, Majestæten har givet, og nogle af de mange taler, Dronningen har skrevet og holdt.

Dronningen har selv beskrevet sit talent for taleskrivning som en evne til at ’vride ord’, og på vegne af lytterne af ’Klog på Sprog’ spørger Adrian Hughes, om denne evne kan læres. Dronningen fortæller, hvordan hun arbejder på at gøre sit sprog levende og vedkommende og giver eksempler på billeder og lydord, som fremkalder en pointe:

"Hvis man er så frimodig, at man stiller op til interview, så skylder man både andre og sig selv, at man gør sig den umage, at ordene har en vis friskhed. Jeg kan ikke lide, at man kan mærke, at de er blevet fisket op af bøtten - og der er de igen," lyder det blandt andet i udsendelsen.

Læs også

Slår alarm: For mange katte rammes