Dronning Margrethe overrasker: Sådan har hun ikke altid gjort

22/9/20 13:15

Christian Granhøj Skouboe

Foto: Per Morten Abrahamsen
Særligt en detaljer har fanget ekspertens øje.

Mandag i denne uge overraskende kongehuset mange danskere, da man fra hoffets side offentliggjorde et helt nyt officielt portræt af dronning Margrethe. Det er ikke hver dag, at det sker. Det officielle portræt hænger på bl.a. offentlige institutioner og lignende i hele landet. Det nye portræt blev taget vel i mod af danskerne, der delte mange roser om billedet og landets dronning på de sociale medier. 

Siden har fagfolk, der beskæftiger sig med kongehuset i professionelt regi også haft lejlighed til at studere det nye portræt. En af disse er lektor Michael Bregnsbo fra historie på Syddansk Universitet. Lektoren, der bl.a. har skrevet flere bøger om netop kongehuset, har nærstuderet det nye gallaportræt. Og særligt en detale springer eksperten i øjnene, fortæller han til nyhedsbureauet Ritzau. 

Bider særligt mærke i denne detalje

Dronningens nye portræt er et såkaldt galla-portræt. Dronningen er trukket lang kjole og alle de ordner, som man assoscierer med landets regent, udtaler Kongehuset. 

"Det nye portrætfotografi af Dronningen i Kuppelsalen på Fredensborg Slot er skabt af fotograf Per Morten Abrahamsen i sommeren 2020 og viser Majestæten i galla med Elefantordenen i skærf, Frederik 9.s ordensportræt, Dannebrogordenens storkommandørkors og Elefantordenens bryststjerne," fortæller Kongehuset og tilføjer: 

"Desuden bærer Dronningen sit Perlepoire-sæt bestående af diadem, halskæde, ørenringe og broche med brillanter. Sættet har Majestæten gennem tiden båret på flere officielle gallaportrætter."

Det er dog ikke de mange ordner og smykker, der har fanget lektor Michael Bregnsbo's opmærksomhed, fortæller han. Han lagde mærke til dronningens smil, som ikke altid har været en del af tidligere officielle portrætter. 

Er du enig me eksperten? Foto: Per Morten Abrahamsen 

Er du enig me eksperten? Foto: Per Morten Abrahamsen 

"Det slog mig, at hun smiler. Jeg ved, at der er tidligere portrætter, hvor hun ikke gør det. Smilet kan være symbol på, at dronningen er mere sikker i sin rolle som regent.  Portrættet skal minde om, at dronningen med sin person symboliserer landet, staten og nationen," udtaler Michael Bregnsbo til Ritzau.