Dronning Margrethe vækker opsigt: Gør det - trods corona

23/12/20 09:15

Christian Granhøj Skouboe

Foto: Shutterstock
Det debatteres nu, hvorvidt det er i orden.

Hele december har julegudstjenesterne været et af de emner, der har vakt ophedet debat i en ellers kold måned. 

Gudstjenesterne står for mange danskere som en ufravigelig del af julefejringen, derfor har det også vakt bestyrtelse blandt nogen, at der i den offentlige debat har været argumenteret for, at årets julegudstjeneter burde aflyses grundet corona-pandemien. 

Seneste har Kirkeministeriet skærpet de retningslinjer, der gælder for netop julegudstjenesterne, så de - som det ser ud nu - fortsat afvikles, men ikke helt som normalt. Flere har argumenteret for, at kirkerne burde bruge streaming istedet, så danskerne ikke stimler sammen og potentielt giver smitte videre. 

Nu fortæller Avisen Danmark, at dronning Margrethe fortsat har tænkt sig at deltage i årets julegudstjeneste. 

Her skal dronning Margrethe i kirke

Først var det meldt ud, at dronning Margrethe skulle fejre jul sammen med prins Joachim og familie på Schakenborg Slot i Sønderjylland. Det blev dog ændret, så juleaften nu fejres på Marselisborg i Aarhus. 

Dronningens jul i skove ved Aarhus har været en tradition i mange år. Det samme har det været, at dronning Margrethe deltager i en af de årlige julegudstjenester, der finder sted i Aarhus Domkirke. 

Det påtænker dronningen også at gøre i år, oplyser Avisen Danmark. 

For og imod

Avisen har talt med historiker og kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen, der fortæller, at der både er argumenter for og imod dronning Margrethes deltagelse i julegudstjenesten. 

"Det, der vejer for, er, at dronningen har tradition for at gå i kirke - ikke bare juleaften, men hun er flittig kirkegænger generelt," siger Lars Hovbakke Sørensen, inden han uddyber: 

"Det, der til gengæld taler kraftigt imod denne gang, er, at hun som alle andre skal passe meget på med coronasituationen, og fordi hun også er en ældre dame, skal hun være særligt opmærksom på ikke at komme for meget ud og generelt holde afstand i det offentlige rum."