Dronningens hårde dag: For to år siden døde prins Henrik

13/02/2020

Christian Granhøj Skouboe

Danskerne reagerede stærk på prinsens død. Foto: Shutterstock
I dag er formenligt en af de dag, der er lidt sværere at komme igennem for landets dronninge.

Mest læste i dag

I dag er det nemlig to år siden, at dronninge, prinserne og resten af danskerne måtte sige farvel til prins Henrik, da han sov ind. 

Prins Henrik nåede netop hjem fra en rejse og var kommet til Fredensborg Slot, før prinsen tog sit sidste åndedræt. Han var omgivet af sin nærmeste familie, da han ikke kunne mere. Både dronning Margrethe, kronprins Frederik og prins Joachim var ved deres ægtemand og faders side, da prins Henrik sov ind. 

Danskerne kendte prins Henrik som et livsstykke. Altid farverigt klædt, i højt humør og med en stor interesse for både dansk og international kunst og kultur. 

Han blev for alvor kendt blandt danskerne, da det i 1966 blev offentliggjort, at denne unge franskmand var blevet forlovet med landets tronføler, der på daværende tidspunkt hed kronprinsesse Margrethe. Året efter blev det lykkelige par gift i Holmens Kirke i København, hvor gommen gik fra at være Henri de Monpezat til Hans Kongelige Højhed Prins Henrik af Danmark.

Overvældende at se danskernes reaktion

Selvom han ikke altid havde det nemt i den danske dagspresse, så var prinsen en mand af folket. Det fortæller dronning Margrethe, at man særligt kunne se, da prinsen ikke var her længere. 

"Da min mand døde, var det meget overvældende, hvor meget folk gik op i det. Jeg kunne godt have undt min mand at opleve lidt af den sympati," fortæller dronning Margrethe til journalist Karin Palshøj, der sidste år udkom med bogen "Dronning Margrethe".

Netop heri sætter dronningen også ord på sin mands - som hun kalder det - pudsige sider

"Folk havde jo sommetider lidt med at se de pudsige sider af min mand, som sandelig var der – dem kunne jeg også se. Men det var fantastisk at se, at folk stod sammen om os på den måde," udtaler dronning Margrethe

I dag står halvdelen af prins Henriks aske i en urne, der er placeret i Fredensborg Slotshave. Et sted som prinsen satte virkeligt stor pris på. Den anden halvdel er blevet spredt ud over de danske farvande. 

Anbefalet til dig