Dronningens historiske tale til folket: ”Det er tankeløst. Og det er først og fremmest hensynsløst”

18/03/2020

Nanna Christina Smidt

Dronning Margrethe under gårsdagens tale. Foto: Kim Refslund, DR ©
I går klokken 20.00 tonende Dronning Margrethe frem på skærmen. Når hun normalt holder tale til folket, har vi champagne i hånden, og er klar til nytårsfesten. Ja faktisk har hun ikke før i sin regeringstid talt til folket uden for sin nytårstale.

Mest læste i dag

 

Derfor var det i sande en historisk aften, og dronningen havde da også et vigtigt budskab. Vi skal holde op med kun at tænke på os selv, hvis vi ikke er i risiko. Det handlede selvfølgelig om coronavirussen.

”Vask hænder”

Det er ikke helt nye budskaber der kom fra dronning Margrethes mund i går. Vi har hørt på dem fra anden side mange gange de sidste uger.

Men de var leveret med en anden retorik og med en alvor fra vores dronning, som havde valgt, at hun nu vil tale til folket for, at de måtte forstå, at nu var det alvor.

"Denne gang skal vi vise sammenhold ved at holde afstand," sagde dronningen med alvor i stemmen.

Hun forklarede herefter myndighedernes meget enkle råd:

”Vask hænder. Hold afstand. Undgå fysisk kontakt. Bliv hjemme,” sagde dronning Margrethe.

”Jeg har en appel til alle”

Det var ikke til at tage fejl af. Dronning Margrethe beskrev coronavirussen som er en farlig gæst.

”Den spreder sig som ringe i vandet, og det går stærkt. Én person kan smitte mange – endda uden selv at føle sig syg, og smitten går videre rundt til endnu flere, en lang og skræmmende kæde. I den kæde vil mennesker dø. 

Et barn kan miste sin bedstemor, en datter sin far, en hustru sin mand. Venner vil pludselig ikke være der mere,” forklarede dronningen, som i samme ombæring fortalte at vi sammen måtte bryde kæden og tænke os om på samme tid.

Tager ikke situationen alvorligt nok

I sin tale roste dronningen mange af danskerne for at være gode til at holde reglerne, men hun påpegede også, at det ikke var alle der tog situationen alvorligt.

”Selvfølgelig er det skuffende og ærgerligt ikke at kunne mødes med sine venner, ikke mindst, når man er ung. Men I har jo både tiden for jer og andre måder at mødes på i denne digitale tidsalder,” sagde dronningen, som selvfølgelig tænker på de digitale medier, som hun førhen har kritiseret en smule.

”Det synes jeg ikke, man kan være bekendt.”

Dronningen påpegede, at det var tankeløst, ikke at overholde reglerne, som hun også betegnede som en hensynsløs handling. Hun mente ganske enkelt ikke, at man kunne være det bekendt.

Herefter sendte hun tanker til dem, der havde mistet til coronavirus:

”Vi har allerede haft flere dødsfald som følge af coronavirus. Jeg sender i aften min inderlige medfølelse til de efterladte. Mine tanker går til alle, der er blevet syge og til deres pårørende her i Danmark, i Grønland og på Færøerne. Jeg tænker også på alle de danske i udlandet, som netop nu føler sig langt hjemmefra. 

Min varmeste tak går til alle, der holder de nødvendige funktioner i vores samfund i gang. Til sundhedspersonalet, beredskabet, forsvaret og politiet. Til butiksansatte, chauffører og alle, der passer deres arbejde under vanskelige forhold,” sagde dronningen.

Bevarer gud stadig Danmark?

Dronningen plejer altid at slutte sine nytårstaler af med den kendte sætning: ”Gud bevare Danmark.” Men i denne tale var det hele lidt anderledes.

I stedet sluttede dronningen talen af med:

”Mine tanker går til hver enkelt her i landet med ønsket om håb og fortrøstning og godt mod."

 

 

 

Anbefalet til dig